Политика

Защо се ваксинирах? Първо отговорите на лекарите, на които вярвамеЛистата на в. “24 часа” “Лекарите, на които вярваме” от години е най-авторитетната подборка на медицински специалисти. Тя е същевременно най-демократична и най-прецизна, защото, за да попаднеш в нея, е нужно благодарен пациент да те посочи, а след това медицинските експерти на “24 часа” верифицират всеки кандидат. Така или иначе, ако си търсите специалист, най-лесният начин да го откриете, е да погледнете в годишния алманах. Там реално са най-авторитетните лекари на България по различни специалности.

Изминаващата година бе по-особена и затова тазгодишното издание на “Лекарите, на които вярваме” бе посветено на болестта COVID-19. Книгата излезе още през лятото, но все още е най-пълната и подробната, която описва всички аспекти на заразата и влиянието на вируса върху различните системи на човешкото тяло, както и всички ваксини, които тогава още се разработваха, а днес вече са факт. Но войната с вируса продължава и, както каза проф. Венцислав Мутафчийски, разликата е, че вече имаме оръжие.Затова ще помолим лекарите от листата, които вече се ваксинираха, да разказват защо го направиха и да опишат усещанията си, за да убедят тези наши читатели, които все още имат някакви притеснения на тема ваксини, че са били напразни.

Днес четете отговорите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, на проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Пирогов”, на д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, на пулмолога д-р Александър Симидчиев, на д-р Зоя Кунева, която работи в Клиниката по кардиология на Александровска болница:

Проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването:

Без ваксините този свят

нямаше да бъде такъв,

какъвто го познаваме

“Ваксинирам се, защото вярвам, че благодарение на ваксините този свят нямаше да бъде такъв, какъвто го познаваме всички ние.

Вярвам, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам също така, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19.”

Това бе коментарът на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като си постави от ваксината. Министърът бе първият ваксиниран българин.

Проф. Асен Балтов,

директор на УМБАЛСМ „Пирогов”:

Тази ваксина

ще ни позволи да

живеем свободно

“Изключително много вярвам на науката и тази ваксина ще ни позволи да живеем свободно. Надявам се всички да постъпят като нас и да се ваксинират. Независимо че съм изкарал COVID, смятам, че трябва да се нaправи имунизация и на преболедували, защото няма траен имунитет, антителата постепенно спадат.”

Това заяви директорът на спешната болница “Пирогов” проф. Асен Балтов. Той бе един от първите ваксинирани български лекари още в неделя. Проф. Балтов се ваксинира, въпреки че преди месеци преболедува коронавируса. С времето обаче антителата, образувани при оздравяването, намаляват и трябва да се постави ваксина, обясни проф. Балтов.

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз:

Мой дълг е като лекар да дам пример

на обществото

Ваксинирам се без колебание, защото вярвам в науката! Вярвам, че мой дълг е като лекар да дам пример на обществото! Това е единствената възможност да живеем без страх!

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог:

Включих и своите рибозоми срещу пандемията

В последните месеци с тъга станах свидетел на непредсказуемите и опустошителни ефекти от инфекцията със SARS-CoV2.

В последните седмици виждам как един чисто медицински проблем и неговото решение ненужно се политизират.

Днес се чувствам благодарен и смирен пред размера и размаха на световните научните достижения.

Също така съм въодушевен, че включих и своите рибозоми към общата полза за справяне с пандемията и запазване на здравето на близки, познати и пациентите, за които се грижа.

Благодарен съм на учените, доброволците и индустрията, които направиха всичко това възможно.

Преди да дойде и вашата възможност за гореописания коктейл от емоции, не се колебайте – информирайте се! Обилно! Изчерпателно! Безрезервно!

Същевременно фанатично търсете НАДЕЖДНИ източници на информация. Можете да следите и какво се случва с нас – ваксинираните! С участието си надграждаме данните от клиничните проучвания и правим ваксините още по-сигурни. Поотделно можем да борим пандемията, но заедно ще я преборим!

Д-р Зоя Кунева от Клиниката по кардиология на Александровска болница:

Искам да си върна живота,
какъвто беше преди година

“Ваксинирах се, защото вярвам, че по този начин ще се справим с тази толкова тежка и страшна болест, заради която загубих няколко мои близки приятели. Видях да си отиват и много пациенти, за които полагахме много грижи. Ваксинирах се и за да си върна обратно живота такъв, какъвто беше преди година – да мога спокойно да работя, да се виждам с приятели, да пътувам и да се радвам на семейството си.” Това каза д-р Зоя Кунева, която работи в Клиниката по кардиология на Александровска болница повече от 30 години.

Д-р Кунева беше първата ваксинирана от всички над 450 лекари, сестри, санитари, болногледачи и други служители на лечебното заведение, които са заявили желание да се ваксинират срещу вируса.