Политика

Лавров: "Турски поток" и АЕЦ Аккую ще бъдат завършени в срокГолемите руско-турски проекти като строителството на газопровода „Турски поток“ и на АЕЦ Аккую ще бъдат реализирани в срок въпреки пандемията, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Сочи, предаде ТАСС.

Лавров каза, че е обсъдил с турския си колега реализацията на големи съвместни проекти, включително на газопровода „Турски поток“ и на АЕЦ Аккую. За съжаление заради пандемията съответните процеси бяха забавени, но сега те отново набират ход и ние сме убедени, че всички те ще бъдат реализирани своевременно, посочи руският външен министър, предава БТА. Газопроводът „Турски поток“, който бе пуснат в действие на 8 януари, минава по дъното на Черно море от територията на Русия до крайбрежието на Турция. По-нататък следва сухопътна транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България, Северна Македония. След завършването на строителството на цялата инфраструктура преносът на газ ще достигне до Сърбия и Унгария, припомня ТАСС.

Строителният проект на първата атомна електроцентрала в Турция се изпълнява от компанията Аккую нуклеар, създадена в Турция въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Руската федерация и Република Турция през май 2010 г. След приключване на строителството АЕЦ „Аккую“ с мощности от 4800 мегавата ще произвежда около 35 млрд. киловатчаса електричество годишно.