Любопитно

Мая Манолова и "Отровното трио" ще се явят заедно на изборите

М ая Манолова и „Отровното трио“ подписаха споразумение за общо явяване на изборите. 

Документът беше подписан от Манолова и адвокатът Николай Хаджигенов, който макар и сам, увери, че всички от триото подкрепят споразумението.

„Това е втора крачка от обединението срещу едноличния модел. Първата крачка беше постигането на договореност за общи усилия за осигуряване на честни избори. Имаме принципна договорка с партията на Слави Трифонов и се надявам през следващите седмици да постигнем такава и с „Демократична България“ за общо наблюдение на изборите и за паралелно преброяване на парламентарния вот“, заяви Манолова.

Тя посочи, че трета стъпка ще бъде сформирането на критично политическо мнозинство в следващото 45-то НС, което да извърши истински реформи.

В споразумението се договарят за съвместни действия преди, по време и след изборите. А до няколко седмици ще бъдат обявени и критериите за формиране на листите, като очакването на Манолова е в нея да влязат представители на граждански организации, инициативни комитети, хора с каузи, активни граждани независимо от това дали са леви или десни.

Тя каза още, че ще създадат парламентарна комисия, която да направи ревизия на 11-годишното управление на Бойко Борисов и знаковите сделки на прехода.    

Николай Хаджигенов от „Отровното трио и гражданите“ заяви, че няма да регистрират партия.

Попитани с мандата на коя партия ще се явят на изборите, Манолова отговори, че това предстои да бъде уточнено и, че най-вероятно ще се ползва регистрацията на някоя от формациите, които участват в „Изправи се.БГ“ – това са „Движение 21“ на Татяна Дончева, Движение „България на гражданите“, ВОЛТ на Настимир Ананиев и др.

По думите на Манолова се очаква през следващите седмици да се постигне споразумение и с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и Демократична България за опазване на изборния процес от манипулации.

Екзакта: Четири партии сигурни за следващия парламент

Слави Трифонов: „Има такъв народ“ отива на изборите сама

Президентът Радев: Срокът за изборите е 28 март

Кои партии имат шанс за влизане в парламента