Политика

Надеждата идва с ваксините, но е рано за фанфарите

Ген. Мутафчийски обяви, че идващата 2021-а ще е година на надеждата, защото светът разполага с ваксина срещу коронавируса. И поне за 200 милиона европейци до септември ще е осигурена антивирусна инжекция само от единия от производителите. Времето работи за хората, защото ще влязат в употреба и ваксини на други производители.

Надежда, че светът поне донякъде ще се върне към старото нормално, безспорно има. И колкото повече лидери и експерти дадат личен пример, като се ваксинират, толкова повече хора ще са убедени, че трябва да ги последват, за да спре лавината от заразени. Това може да стане въпреки тенденциозните изказвания, че работата щяла да се оправи и без ваксини.

В същото време обаче не бива да се бърза с отпускането на мерките. Нека погледнем наоколо – Турция например вече иска PCR тестове за всички, които влизат в страната. И властите в Гърция нямат намерение да вървят към по-меки мерки. А Япония направо сложи катинар на границите и няма да допуска въобще пришълци до края на януари. Все още експертите спорят и дали е по-опасен новият “английски” щам. Затова е по-добре да не се избързва с отварянето на училища, както и с ново разхлабване на мерките. Рано е за фанфари, че сме преборили коварната зараза.

Вижте материал по темата тук.