Любопитно

Ново още по-силно земетресение в Хърватия, ранени

З еметресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси Хърватия.

Епицентърът е на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине. Земетресението е с дълбочина 10 км. Трусът е продължил около половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб. Земетресението е било усетено и в столиците на Сърбия 0 Белград, и на Босна – Сараево.

Националната телевизия ХРТ съобщи, че центърът на Петрине е неузнаваем, а по неофициални данни има ранени. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите. Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.

„Ютарни лист“ съобщава, че е загинало дете. Това бе потвърдена от кмета на град Петрине Даринко Думбович. На майката на загиналото дете в момента се оказва медицинска помощ.

В града има много срутени сгради, чуват се викове, има ранени и загинали, пише информационният сайт Индекс.

„Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петрине е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате“, каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

Земетресението е било усетено силно в Загреб, жителите са в шок, а на улиците има задръствания от хора и коли. Според още непотвърдени данни персоналът и пациентите на детска болница в столицата са били евакуирани.

Хърватският червен кръст публикува в Туитър видео, на което се виждат разрушения в Петрине.

Словенската АЕЦ Кръшко е спряна като превантивна мярка след земетресението, предаде АФП, като се позовава на говорителка на централата.
Според словенската агенция СТА става дума за „нормална процедура при случаи на силни земетресения“.

В понеделник централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети. Епицентърът на труса днес е на около 15 км от епицентъра на вчерашното земетресение

През март трус в района със сила 5,3 причини разрушения, имаше десетки ранени.

Силно земетресение в Хърватия, има ранени