България

Премиерът Мицотакис ще прави промени в кабинета

Като се има предвид, че случаите на коронавирус намаляват бавно, но непрекъснато и кампанията за ваксиниране е започнала, се вижда, че условията са подходящи за премиера Кириакос Мицотакис да обмисли рестарт, който ще включва преструктуриране на кабинета, пише атинският ежедневник Kathimerini. Съобщението за промени може да дойде в следващите седем дни, пише изданието.

Това, което е сигурно този път, е, че за разлика от лятото, Мицотакис иска неговият ход да бъде неочакван и поради тази причина той обсъжда въпроса само с много близки свои сътрудници. Показателно е, както разбира „Катимерини“, че въпросът за преструктурирането дори не е повдигнат в затворената сутрешна сесия, която се проведе в понеделник. Според източници Мицотакис клони към смяна на значителна част от кабинета, около една трета от министрите.

Всичко, което е повече от една трета, ще се разглежда като признание, че сегашното правителство не е постигнало целите си, което не е така, тъй като общият консенсус е, че настоящата конфигурация се е справила относително добре предвид обстоятелствата. Ето защо има няколко министерства, които не се очаква да видят промени, като например отбраната, корабоплаването, културата, защитата на гражданите и цифровото управление, докато в другите случаи се обмисля прехвърлянето на министри в други ресори.

Според източници, промените, планирани от премиера, не включват, в настоящата фаза, показна за участие на лявоцентристкия политически спектър, а промяна в партията с използването на партийни депутати. Христос Тарантилис, Теодорос Русопулос, Спилиос Ливанос, тримата експерти по международни отношения Димитрис Керидис, Тасос Хацивасилиу и Анджелос Сиригос принадлежат към тази категория, както и депутати, представляващи големи избирателни райони като Костас Кацафадос в Пирея. Останалите промени ще зависят от хода на кампанията за ваксиниране на населението на страната.