Любопитно

Ще стане ли Ким Чен-ун корейският Хрушчов 

К адри от американски сателит показват сцени от централния площад в Пхенян, напомнящи подготовка за тържествено откриване на конгрес на Корейската трудова партия (КТП).

Хиляди хора се строяват в редици и скандират: „Да дадем живота си за родината!“.

Това потвърждава слуховете за предстоящ през януари висш партиен форум.

В Сеул се говори, че заради пандемията и икономическите санкции Ким Чен-ун няма друг избор, освен да призове народа към твърдост пред лицето на враговете. Според експерти обаче той може да започне дълбоки реформи в партийния апарат, пише Владимир Скосирев, „Независимая газета“.

Малцина поставят под въпрос здравината на властта на севернокорейския ръководител. Рестрикциите във връзка с коронавируса обаче го принудиха значително да намали броя на публичните си речи. А хората искат да знаят може ли да се очаква облекчаване на трудностите, предизвикани от затварянето на границите покрай пандемията и враждебните акции на САЩ.

Ким Чен-ун
Ким Чен-ун
Източник:
БГНЕС

Не вдъхва оптимизъм и изборното поражение на президента на САЩ Доналд Тръмп, с когото Ким постигна нещо като взаимно разбирателство. Затова според Асошиейтед прес не му остава нищо друго, освен да апелира към патриотизма на масите, мобилизирайки ги в подкрепа на управляващия режим. Още повече, че локдаунът заплашва с трусове валутния пазар и може да тласне хората панически да изкупуват от магазините храни и стоки за ежедневието.

Партиен конгрес не е свикван вече пет години.

На предишния форум през 2016 г. Ким Чен-ун потвърди ангажимента си да усъвършенства ядрените оръжия на страната и същевременно акцентира върху плановете за икономическо развитие. Пет години след това обаче държавното ръководство няма особен избор, що се отнася до дневния ред. Населението ще бъде помолено да се труди по-упорито и да проявява търпение.

През 2019 г. КНДР се опита да договори с Тръмп съществено смекчаване на санкциите срещу частична денуклеаризация, но претърпя неуспех. И като един вид обезщетение за засечката на външнополитическия фронт лидерът обеща на страната си фронтален пробив в стената от санкции и ускорено развитие на икономиката. Но още през януари 2020 г. се наложи Северна Корея да затвори границите си, включително с Китай, своя най-голям търговски партньор и благодетел.

Ким Чен-ун
Ким Чен-ун
Източник:
БГНЕС

Затова през първите 10 месеца от тази година търговията с Китай спадна със 75 на сто. Стигна се до недостиг на суровини, натоварването на промишлените предприятия намаля до нивата от 2011 г., когато Ким дойде на власт. Четворно скочиха цените на храните от внос като захарта и подправките. Освен това Пхенян ограничи за седем месеца пазарното използване на долара. Вонът

– местната валута, рязко се обезцени. Южнокорейската разузнавателна служба съобщи, че през октомври властите на КНДР са екзекутирали за нарушение на правилата известен столичен валутен трейдър. Като изкупителна жертва. Според мозъчния тръст на южнокорейското разузнаване Пхенян смята независимо от пандемията да възстанови контрола си върху финансовите пазари.

Константин Асмолов, водещ научен сътрудник в Института за Далечния изток към Руската академия на науките, каза пред „Независимая газета“:

„Може да очакваме сериозни стъпки от предстоящия конгрес. Говоря за кадрови рокади или дори реформа на партийната структура. Ким Чен-ун е недоволен, че партията не изпълнява ролята си като морален авангард на народа. Лидерът каза това още през октомври миналата година, на парада по случай 75-ата годишнина на КТП. Налага се усещането, че Ким иска дълбоки преобразования с цел партийните функционери не просто да чакат директиви отгоре, а истински да бранят интересите на обикновения човек. Естествено едва ли е уместно да правим паралел с 20-я конгрес на КПСС (на който Никита Хрушчов се обяви против нарушенията на социалистическия ред и законност от страна на Сталин, бел. на изданието). Конгресът обаче може да стане жалон в развитието на държавата. От друга страна, опасността, донесена от коронавируса, не е изчезнала. Затова народът ще бъде призован да не се отпуска, да спазва предпазните мерки“.

По повод възможността за договаряне със САЩ експертът каза, че Ким поне е имал опит от лично общуване с Тръмп. Трудно е да се предвиди как ще се държи избраният за президент на Щатите Джо Байдън. Предшествениците му впрочем – и Барак Обама, и Джордж Буш младши, и Бил Клинтън, правеха опити да установят контакт с лидера на Северна Корея, заключи Асмолов.

Както изтъква професор Ким Сън-хен от Корейския университет в Сеул, КНДР е предприела по-драстични антивирусни стъпки от която и да е друга страна. Съответно болните там вероятно са малко. Проблемът е, че в повечето болници се работи с оборудване от 60-те и 70-те години на миналия век. Освен с драконови мерки, медиците няма как да предотвратят бедата.

Северна Корея в строга карантина, разстрел за неспазване

ООН: Някои жители на Северна Корея гладуват

В Северна Корея: „Предайте кучетата си за месо в ресторантите“

Това е най-могъщата жена в Северна Корея

Защо коронавирусът разплака Ким Чен-ун

Най-странните неща, за които Ким Чен-ун харчи пари

Ким Чен Ун екзекутирал петима свои служители заради критики към него