Любопитно

Алексей Навални е заплашен от влизане в затвора

Р уският опозиционен лидер Алексей Навални е заплашен от влизане в затвора, след като не спази даденият му ултиматум от Русия да се завърне в страната до 29 декември.

Федералната служба за изпълнение на наказанията обвини в понеделник Навални, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Критикът на Кремъл беше осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, което казва, че е политически мотивирано.

„Получилото условна присъда лице не изпълнява възложените му от съда задължения и избягва контрола на инспекцията по изпълнение на наказанията”, се казва в съобщението.

Изпратена му е в понеделник призовка да се яви в инспекцията, защото в противен случай, съгласно руския наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна. В съобщението не се посочва краен срок, в който Навални да направи това. Опозиционерът обаче публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до 29 декември в 9 ч. да се яви в службата в Москва.

Навални беше откаран през август за лечение в берлинската болница „Шарите”. Германия и други западни държави казват, че срещу него е извършено покушение с нервнопаралитично вещество. Русия казва, че не е виждала доказателства той да е бил отравян и отрече да е замесена по какъвто и да било начин.

Скандал с руската ФСБ и Навални, арест на адвокат

Путин: Ако Русия искаше, Навални щеше да е мъртъв

Навални обвини Путин за отравянето си

Изписаха Навални от болницата

Алексей Навални е в реанимация, подозират ново отравяне