Любопитно

Внимание, опасни електрически играчки заливат пазара

О коло 40% от играчките на пазара не съответстват на изискванията за безопасност, показват проверките на контролните органи в дните до Коледа. От 289 проверени играчки, проблем са открити при 112, което ги прави потенциално опасни.

Сред тях инспекторите дори откриват такива, които крият риск от задушаване, изгаряне и токов удар, информира NOVA.

Опасни стоки заливат пазара, за какво да внимаваме най-много

През последните седмици инспекторите от Главната дирекция „Надзор на пазара“ при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършиха активни проверки на предлаганите стоки на пазара във връзка с декемврийските празници. Проверяваните артикули бяха детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

Какво показват резултатите и как да си гарантираме безопасни празници?

Сред коледните подаръци, които Биляна Георгиева избира, за да зарадва най-малките под елхата, е кукла-бебе. Поръчва я онлайн. След като играчката пристига – на пръв поглед – проблем няма, но при по-дейно вглеждане, открива, че куклата не е безопасна за дъщеря й Мария.

Пандемията ускори онлайн пазаруването с пет години

„Исках да видя дали работи, къде са батериите и установих, че мястото, където са батериите не е обезопасено по никакъв начин – само се затваря с едно пластмасово капаче и детето много лесно може да го отвори“, обясни Биляна Георгиева.

Батериите са скрити под дрешката на куклата. Достъпът до тях обаче е изключително лесен, смята Биляна. И затова премахва играчката от списъка с подаръци.

COVID-мерките предизвикаха съпротива в Европа, отменя ли се Коледа

Доколко опасна е тази кукла проверихме заедно с експертите от агенцията по метрология, която контролира пазара на играчки. Правим механичен тест, за да установим достатъчно добре скрити ли са батериите от децата.

„Шевовете трябва да са изключително здрави, за да може детето с лесни усилия да достига до отсека, където са поставени батериите“, казва Мирослав Йотов – ДАМТН.

Тестът доказва, че играчката е опасна. И крие риск от поглъщане на батериите.