Политика

Е-винетката не може да се прехвърли автоматично, ако човек си купи нова колаЕлектронните винетки не може автоматично да се прехвърлят на нов автомобил, ако човек си купи такъв и го регистрира в КАТ в периода, за който важи винетката. В това положение са изпаднали близо 20 хиляди български граждани през 2020 г.Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Но прехвърлянето се извършва от Националното толуправление, и то след подадено заявление, напомнят от ведомството.

При промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му трябва в рамките на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) или на електронния адрес info@bgtoll.bg. Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg.

Трябва да се посочат номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявлението трябва да се приложи свидетелство за регистрация на колата (старият голям талон), а ако няма – договорът за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка “Гражданска отговорност”, талон за преминат технически преглед или удостоверение от КАТ. Ако не се изпълни всичко това, водачът е в нарушение.