Днес

Жертвите на труса в Хърватия са поне седем

Жертвите на труса в Хърватия са поне седем

© Associated Press

Най-малко седем души загинаха, след като земетресение с магнитуд 6.3 удари Централна Хърватия. Сред жертвите е 12-годишно момиче.

Кметът на Петриня заяви, че „половината град вече не съществува“.

Като средиземноморска страна Хърватия е изложена на опасност от земетресения, но силните трусове са рядкост. Последният беше през 90-те години на миналия век, когато адриатическият град Стон понесе тежки разрушения при трус с магнитуд 6.

През Балканския регион по принцип минават големи разломни линии, затова на полуострова често има земетресения, отбелязва „Гардиън“. Загреб все още се възстановява от труса с магнитуд 5 през март – най-силният, ударил хърватската столица през последните десетилетия.

Изданието допълва, че вчерашният трус е бил 14-ият, усетен в района за 31 часа, като в това число влиза този от понеделник с магнитуд 5.2. Милиони хора живеят в сгради, които е малко вероятно да оцелеят при голямо земетресение, предупреждават експерти.

Земетресението се усети и в Загреб, където хората се втурнаха по улиците, обсипани със счупени керемиди и други отломки. Пациенти и медицински персонал бяха евакуирани от болницата „Свети Дух“ в Загреб, като мнозина останаха да седят на столове на улицата, увити в одеяла.

Във втория по големина австрийски град Грац, на около 200 км северно от Петриня, високи сгради се клатушкали за около две минути според телевизионния оператор ORF. В провинция Каринтия, на около 300 км северозападно от Петриня, земята е треперила няколко минути.

В Словения агенция STA заяви, че единствената атомна електроцентрала в страната, на 100 км (60 мили) от епицентъра, е била изключена като предпазна мярка.

Хърватската държавна информационна агенция „Хина“ заяви, че земетресението е усетено в общо 12 държави.

Вътрешният министър Давор Божинович заяви, че Хърватия очаква помощ от Европейския съюз, тъй като е задействала механизма си за извънредно положение.

Ден по-рано, в понеделник, земетресение с магнитуд 5.2 удари Централна Хърватия, също близо до Петриня.