Политика

Запалването на автомобил в Добрич на Бъдни вечер – заради високи рентиЛекият автомобил „Мазда”, който горя в Добрич на Бъдни вечер около 21,20 ч. пред блок по бул. Трети март”, е бил запален умишлено. Според осведомени, колата е на председател на земеделска кооперация.

Вероятната причина е високата рента, която кооперацията е дала на собствениците на земя. И други председатели на кооперации, които дали тази година по-високи ренти от средната за Добричка област – 30-50 лв за дка, се притеснявали от заплахи.Заради сушата и изключително ниските добиви от пшеница, рентите, които получиха през тази година собствениците на земя в Добруджа, са ниски – между 30 и 50 лева на декар. Земеделските кооперации по традиция дават по-високи ренти. Има кооперации, които са дали ренти между 80 и 100 лева на декар, колкото беше рентата за м.г.

„Не може да има високи ренти, тъй като добивите от пшеницата бяха изключително ниски заради сушата. Производители са прибирали от дка по 50-70 кг, най-високите добиви са 250 кг, средният добив за Добричка област е 178 кг, при около 500 кг за минали години” – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, който е земеделски производител в района на Крушари. Според него, тези, които разпределят по-високи ренти, го правят за сметка на данък „Печалба”, който не плащат на държавата.

През м.г. в Добричка област са засети 1,2 млн. дка с пшеница. Тази година, според Костадинов, площите ще са по-малко, както и в страната са засети 10 млн. дка при обичайни 12 млн. дка.

„Има търговия с пшеница. Цената е около 360 лв за тон. Слънчогледът се продава за около 900 лв за тон, царевицата – за около 360 лв за тон” – каза още Костадинов.

По данни на Териториалното статистическо бюро средната рента в Добруджа е със 77,6 % по-висока спрямо тази в другите райони на страната. Според земеделски стопани, рентите в Добричко нямат икономическа логика, а са своеобразно „надцакване“ за придобиване на земя за обработване от агропроизводителите.