Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

История за изчезването на мъжкия костюм

История за изчезването на мъжкия костюм

© Велко Ангелов

Кому е нужен нов костюм, ако абитуриентски балове няма, сватбите са отложени неизвестно за кога, а служебните тържества и събитията за срещи с бизнес партньори са забранени? Отговорът на този въпрос поставя на неочаквано изпитание след 30 г. в бизнеса Павлин Андреев, собственик на веригата магазини за мъжка мода „Ендрюс“ (Andrews).

Компанията е известна с официалните и церемониалните си костюми, но също така предлага и ежедневни облекла. До момента, в който със заповед на здравния министър през март бяха затворени моловете, където са повечето магазини на компанията.

„Онлайн трудно човек може да си купи такива неща. По-слабо е търсенето на продукти, които не можеш да премериш. Панталоните и саката искат корекция в ширина, в дължина. И най-големият проблем бе, че нямаше абитуриентски балове – ту ще има, ту няма да има“, описва ситуацията от средата на март насам Андреев. Два месеца по-късно като бумеранг се връщат покупки, направени в началото на годината – абитуриенти и младоженци искат да си върнат костюмите, някои от които са дори коригирани. „Аз ги разбирам естествено, но това бе доста странно половин година по-късно да искаш да връщаш дрехи“, посочва той. Така се стига до 70% спад в продажбите, а покупките се превръщат по-скоро в нещо инцидентно.

История за изчезването на мъжкия костюм

© Юлия Лазарова

„Хората са хоум офис, освен това не им трябват такива дрехи. Ползването на такива костюми е сведено до нула“, казва Андреев.


През лятото настъпва известно раздвижване покрай завръщането на някои събития, „имаше нещо като балове, сватби, имахме клиенти, но есента няма нито балове, нито сватби, нито кой знае какви бизнес срещи“, разказва той. Така потреблението се свежда до връхни дрехи – якета, палта, понякога сака, а на костюми е със 70-80% надолу.

Бумът в онлайн търговията тук не върши работа в този бизнес по споменатите вече причини. Андреев казва, че по принцип през сайта търговията и в други времена върви само когато има много сериозни намаления, тогава ръстът на продажбите може да стигне 300% при 70-80% намаления на цените в края на сезона. „Но тогава се появяват други проблеми – не можеш да организираш доставката в адекватни срокове“, посочва той, тъй като този канал за продажби не е обичайният за бизнеса му.

Новите рестрикции от есента заварват бизнеса с променени планове. На първо място е свиването на разходите, доколкото е възможно – рекламата е сведена до минимум, от пролетта насам са назначени дори нови хора в компанията, но работният процес при затворени молове няма как да не се промени. Идеята за пълна промяна във визията на магазините се отлага.


Павел Андреев,

собственик

Междувременно през пролетта успява да прекрати много бързо някои поръчки за лятото, намалени са количествата за есенно-зимния сезон. „И добре, че имахме тази възможност, защото работим директно с фабриките, а там година по-рано се поръчват нещата“, казва той.

В същото време кризата с коронавируса задава по-висока скорост на преди това създаден проект – създаването на бранд, който ще се продава през други търговци. Той ще представлява „есенция на най-вървежните неща, но по-бюджетно като изпълнение“ и ще се продава в по-малки магазини в страната. Андреев казва, че целта е целият опит на компанията в облеклото да се въплъти в дрехи за хора, които искат да изглеждат добре, но не и да харчат твърде много за целта.

В това време след отлагане вече е напълно спрян проектът, с който да се направят нововъведения в бизнес облеклото и да се разшири значително портфолиото с конкретни модели.

Поредица на „Дневник“ за промените в потреблението през 2020 четете тук, тук, тук и в следващите дни.