Днес

Кратки новини: Катастрофа затвори магистрала "Тракия" край Ихтиман

Кратки новини: Катастрофа затвори магистрала "Тракия" край Ихтиман

© Дневник

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Катастрофа затвори магистрала „Тракия“ край Ихтиман

Двама души пострадаха при тежка катастрофа в района на 44-45 км на автомагистрала „Тракия“ в посока Пловдив, съобщи МВР. Това наложи временно да бъде спряно движението по аутобана. Сигналът за катастрофата е постъпил около 19 часа. Единият пострадал е откаран в болница в тежко състояние. Според първоначалните данни, лек автомобил е преминал през мантинелата в платната за насрещно движение и е ударил друга кола. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут както следва: София – п.в „Ихтиман“ – път I-8 – п.в „Мухово“ – Пловдив – Бургас.

Водата в София ще поскъпне с 6% от началото на 2021 г.

Водата в София ще поскъпне с около 6%. Толкова ще се увеличи цената и в Разград. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Новите цени влизат в сила от началото на 2021 г. Поскъпване, но не с много ще има още във Варна, Пловдив, Перник, Плевен и Кърджали. Поевтиняване на водата е предвидено за 16 района, като най-голямото е в Сливен – с 14 на сто, в Ямбол и Добрич – с 12-13%, и във Видин – с близо 10%. За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър.

Кабинетът одобри покачването на пенсиите

От 1 януари минималната пенсия става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%. Това реши окончателно Министерският съвет на днешното си редовно заседание. Освен това за шести пореден месец през януари 2021 г. всички пенсионери ще получат допълнителните 50 лева към пенсиите. Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че тази подкрепа ще продължи и през февруари и март. Отпуснати са допълнителни 12 млн. лв. през 2021 г., с които ще се осигури топъл обяд на 50 хил. души до края на април.