Любопитно

Мъж "обиколи Земята", без да напуска града, в който живее

П енсиониран бизнес консултант „обиколи Земята“, без да напуска град Лимерик, Ирландия, в който живее, пише в. „Индипендънт“.

За изминалите над четири години 70-годишният Винод Баджадж извървява пеша 40 075 километра – еквивалент на земната обиколка.

Къде са най-красивите жени в света

Съветът на възрастния мъж е хората да поддържат физическата си активност дори във времето на пандемия. Самият той намира начин да продължи да се движи, спазвайки същевременно въведените противоепидемични мерки, след като е открил ползите за здравето от ходенето.

Винод Баджадж, който е роден в Индия, но живее в Ирландия от 43 години, завършва „обиколката“ си през септември. Оттогава изминава още 3600 километра. Сега мъжът кандидатства за вписване в Книгата на рекордите на Гинес като първия човек, изминал пеша еквивалента на земната обиколка. Решение очаква следващия месец.

10 карти от древността до днес, които промениха света

Баджадж отчита, че докато е „обикалял Земята“, е направил над 54,6 милиона крачки за 8322 часа и е изгорил близо 1,5 милиона калории за по-малко от 1500 дни.

Винод Баджадж предприема „пътешествието“ си през 2016 г. с намерението да свали някой и друг излишен килограм, без да прави сметка какво разстояние ще измине. Мъжът използва педометъра и брояча на калории на телефона си, за да отчита и записва прогреса си.

Година по-късно Баджадж установява, че е изминал разстояние, равняващо се на обиколката на Луната, а две години по-късно – на тази на Марс. Тогава го осенява идеята да „обходи Земята“, чиято обиколка е 40 075 километра. Вървейки пеша, мъжът изминава до 50 километра дневно.

Българин, покорил „Долината на смъртта“, се завръща с мисия

„Когато завърших начинанието си, се почувствах много добре. Ще продължа да ходя. Може да позабавя темпото, но не смятам да спирам. Следващата ми цел? Може би обиколката на Нептун, която е 160 00 километра. Ще ми трябват още десет години. Дали е възможно? Човек никога не знае“, споделя Винод Баджадж.