Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Откриването на "Турски поток" през България и Сърбия е отложено за 1 януари

Българският премиер Бойко Борисов, руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и сръбският президент Александър Вучич на церемонията за откриване на "Турски поток".

© Associated Press

Българският премиер Бойко Борисов, руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и сръбският президент Александър Вучич на церемонията за откриване на „Турски поток“.

Откриването на газопровода „Турски поток“ в България и Сърбия ще се състои на 1 януари, а не днес, както беше планирано, съобщава БТА, цитирайки ТАСС. Сръбският президент Александър Вучич е обявил, че ще открие газопровода в първия ден на 2021 г. в ранните часове, като това ще стане край град Жабал.

Причините за отлагането на откриването не се посочват. По-рано сръбският президент заяви, че газопроводът е запълнен с газ и официалното му откриване ще се състои на 30 декември.

Минаващият през територията на България и Сърбия газопровод представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. „Турски поток“, по която газ от Русия ще постъпва първо в Турция, а после в България, Сърбия и Унгария.