Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Проф. Витанов: Мерките могат да се разхлабят при задържане на 300-500 нови случая на ден

Ако искаме да се справим с пандемията, трябва да ваксинираме по 20 000 души на ден. Когато ваксинираните станат около 2 млн. души, ще започне да се усеща ефектът от ваксинацията. А когато станат около 3.5 млн. души, можем да кажем, че сме овладели ситуацията.“ Това обясни математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на „Нова телевизия“.

По думите му, ако има доставки на ваксини, това може да се случи около лятото на 2021 г.

„Всеки ваксиниран е пирон в ковчега на вируса“, коментира експертът. По думите му добрите резултати са въпрос на организация и зависят и от доставките на ваксини.

„В момента в България са доставени около 10 000 ваксини, а количеството ще стигне за имунизацията на 5000 души. Ако вървим с тези темпове, ефектите може да се очакват до 2 години“, прогнозира Витанов.

По думите му повече от 70% от българите по принцип подкрепят ваксинирането срещу коронавируса и твърдят, че биха се ваксинирали.

„Ако смъртността е над 120 души на ден, това означава, че населението е болно. Много неща има, които трябва да се оглеждат в държавата и здравната система след края на пандемията. Народът е болен и хроничните болежки са такива, че се обострят при този вирус и водят до този изход, който е фатален“, изчисли Витанов.

По думите му на един регистриран случай на заразен има още трима души, които са се срещали с вируса и са заразени, но не са се тествали, за да влязат в системата.

„Когато броят на новозаразените стане между 300 и 500 на ден и се задържат толкова за десетина дни, може да се обмисли разхлабване на мерките“, каза още експертът.

Повече вижте във видеото.