Политика

Проф. Витанов: При 2 млн. ваксинирани можем да усетим някакъв ефект от ваксинитеПри 2 милиона ваксинирани можем да усетим някакъв ефект от ваксините, заяви математикът проф. Николай Витанов по Нова тв. Този ефект може да се усети най-вероятно през лятото на 2021 г.

При 3,5 млн. ваксинирани ще можем да си решим проблема с пандемията. Ако искаме да се справим до лятото ще трябва да ваксинираме по 20 000 души на ден. Лекар може да направи 50 имунизации дневно. Нужни са 400 лекари за 20 000 имунизации на ден, заяви още проф. Витанов. Това може да стане, ако има достатъчно доставки на ваксина и достатъчно желаещи да бъдат ваксинирани.В момента на един заразен и регистриран се падат още 3-ма, които носят вируса и са заразни, каза още Витанов. Според него нормалната смъртност от коронавируса не би трябвало да е повече от 120 души на ден. Сега смъртността започна да спада, днешният резултат е 150 души, очаквам след празниците да спадне под 100.

Но народът е болен, хроничните му болежки са налице и затова има толкова жертви на коронавируса, заяви проф. Витанов. Той очаква след празниците смъртността от коронавируса да спадне.

Ако в 7-милионна България имаме под 2000 заразени излизаме от зоната на турбулентност, под 500 на ден излизаме от зоната на хаоса, каза още проф. Витанов.