Днес

Русия разследва Навални за "мошеничество в особено големи размери"

Русия разследва Навални за "мошеничество в особено големи размери"

© Associated Press

В Русия започна ново разследване срещу критика на Кремъл Алексей Навални за „мошеничество в особено големи размери“, съобщиха световните агенции.

Следственият комитет на Руската федерация посочи в комюнике, че Навални е заподозрян, че е похарчил за лични цели 356 милиона рубли (3.9 милиона евро) от дарения от физически лица за няколко организации без стопанска цел, сред които „Фонд за борба с корупцията“, основан от опозиционера, и други пет фонда за защита на правата на човека, на които Навални бил „фактически директор“. По данни на следствието Навални използвал тази сума „за придобиване на лично имущество, материални ценности и заплащане на разходи, включително почивка в чужбина“.

Руският закон предвижда до 10 години затвор за това престъпление, отбелязва „Франс прес“.

Навални, който се възстановява в Германия, след като през август беше отровен с нервнопаралитично вещество по заповед на Кремъл, както той твърди, се присмя на новото разследване. „Изглежда, Путин е изпаднал в истерична криза“, написа опозиционерът в „Туитър“ и призова своите привърженици да продължат да правят дарения на неговите организации.