Днес

Спа и висока наука в едно: това ли е цената за възкръсването на банята в "Овча купел"

„Дневник“ разговаря с граждани и институции във връзка с плановете за реконструкцията на банята в „Овча купел“ – паметник на културата, построен с дарения от граждани, който е оставен да пустее от близо 30 г.. Поводът е финалното одобрение на Националния институт за недвижимо културно наследство на проекта за изграждане в банята на научен център.

В разговора ни с инж. Борис Чирев – зам. директор на Регионалния исторически музей, Ангел Стефанов – кмет на столичния район „Овча купе“ и с архитектите. Надежда Сучева и Надя Иванова от Гражданска група „Термално – нормално“, стана ясно, че разработването на проекта започва още през 2016г., когато сградата е държавна собственост.

Тогава Столична община подема инициатива за кандидатстване с проект към оперативната програма за наука на Европейския съюз, за който иска да реконструира сградата и да я ползва за „върхови постижения“ в научните изследвания. Правителството само 2 месеца по-късно се съгласява и ѝ отстъпва безвъзмездно собствеността над банята. За целта се основава сдружение „Наследство.бг“, което да управлява проекта на стойност 3 200 000 лв.

Вижте повече във видеото.