Любопитно

Бащата на Борис Джонсън ще кандидатства за френско гражданство

Б ащата на британския премиер Борис Джонсън – Стенли, ще кандидатства за получаване на френско гражданство, за да запази връзките си с ЕС и след Brexit, съобщава Reuters.

Край, Брекзит приключва, кралица Елизабет II подписа

Бившият член на Европейския парламент Стенли Джонсън, който гласува с „Остани“ на референдума във Великобритания през 2016 г., заяви пред радио RTL, че причината да иска да стане френски гражданин е силни семейни връзки с Франция.

„Въпросът не е в това да стана французин. Ако разбирам правилно, аз съм французин. Моята майка е родена във Франция, нейната майка е била французойка, нейният дядо – също. Така че за мен въпросът се състои в това да си върна онова, което вече имам. И това много ме радва“, каза на френски Стенли Джонсън пред радио RTL.

Борис Джонсън подписа споразумението за отношенията с ЕС след Брекзит

Той подчерта, че „винаги ще бъде европеец“.  

„Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Не може да се каже на британците: вие не сте европейци. Поддържането на равенство с Европейския съюз е важно“, добави той.

Неговият син Борис Джонсън бе публичното лице на кампанията за излизане на страната от ЕС на референдума през 2016 г., където заяви, че Великобритания може да „процъфтява мощно“ като напълно суверенна държава извън ЕС, който той самият смята за прекалено бюрократичен.

Какво ще се промени след Брекзит на 1 януари

В сряда обаче, когато парламентът одобри новата търговска сделка с ЕС, Джонсън звучеше по-смирено, допълва още Reuters.

„Това не е краят на Великобритания като европейска държава. В много отношения ние сме типична европейска цивилизация… и ще продължим да бъдем такава“, подчерта той.

Обединеното кралство излиза от орбитата на Европейския съюз в четвъртък (31 декември), загърбвайки бурна 48-годишна връзка, като влиза в неизвестното, което ще формира съдбата на хората в страната за поколения напред.

В продължение на пет години преговорите за Brexit бяха в криза и доминираха в европейските дела. Те се отразиха върху финансовите пазари и разклатиха репутацията на Обединеното кралство като стълб на западната икономическа и политическа стабилност.