Любопитно

Всяко пето BMW ще е електрическо през 2023 г.

Г ерманият производител на луксозни автомобили планира да ускори производството на електрически автомобили, разкрива изпълнителният директор Оливер Ципсе при ежедневника Augsburger Allgemeine.

“Увеличаваме съществено броя на електрическите автомобили. Между 2021 и 2023 г. ще произведем четвърт милион повече електрически автомобила от първоначално планираното,” заявява Ципсе пред изданието, цитирано от Reuters.

BMW иска всяка пета кола да се задвижва от електрически мотор до 2023 г. Това е огромен скок спрямо сегашните 8%.

Топ мениджърът обръща сериозно внимание и за зарядната инфраструктура. “От днес насетне в употребя трябва да влизат 15 000 части и около 1300 обществени зарядни точки. За жалост сме много далеч от тези цифри.”

Най-важните нов електромобил, който BMW предстои да лансира, е iX. Познат отдавна като iNext, електрическият SUV ще се изправи срещу Mercedes-Benz EQC и Audi e-tron. Той е идентичен по размер с Х5, но разчита на батерия с капацитет 100 kWh, която трябва да му гарантира пробег от порядъка на 500 км. батериите захранват два електромотора, които генерират 496 к.с., достатъчни да ускорят кросоувъра до 100 км/ч за под 5 секунди.

Друг важен електромобил е i4, седан, който ще се конкурира с Tesla Model 3, като най-мощната версия ще предлага 530 к.с. мощност.

В началото на ноември компанията обяви, че променя стратегията си и ще разработи собствена платформа за електрически модели, която ще се използва в новия завод в Унгария от 2025 г. С това съобщение BMW се разграничи от предишната си философия, концентрирана върху производството на автомобили с различен вид задвижване на една платформа, на една поточна линия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Обзор на 2020 г.: най-важната дума е електрификация

От Русия с любов: Lada Niva Travel

Това е истински фен: на 80 години да си купиш Porsche №80