Днес

Испания и Великобритания се споразумяха: без твърда граница с Гибралтар

Испания и Великобритания се споразумяха: без твърда граница с Гибралтар

© Associated Press

Испания и Великобритания постигнаха днес „принципно споразумение“ за Гибралтар, предадоха световните агенции.

Новината бе обявена от испанския министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая броени часове преди Брекзит официално да стане факт в полунощ (1 ч. българско време утре). Тя съобщи, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно движение.

Окончателното споразумение между Мадрид и Лондон ще бъде договорено до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната агенция на ЕС Фронтекс по прилагането на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Така бе избегната опасността от „твърда граница“ между британския анклав в южния край на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно движение между тях ще бъде запазен.

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души. Пристанището на британската територия посреща всяка година 10 милиона туристи – сектор, на който се пада дял от приблизително една четвърт от нейната икономика, отбелязва Ройтерс.