Днес

Как Израел стана "световен шампион по ваксиниране"

Как Израел стана "световен шампион по ваксиниране"

© Associated Press

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви Израел за „световен шампион във ваксините“, след като еврейската държава е ваксинирала повече хора на глава от населението от всяка друга страна. Успехът на ваксинационната кампания може да означава много повече за Нетаняху, отколкото само здравето на населението.

Голяма бяла палатка е опъната на централния площад „Рабин“ в Тел Авив. От понеделник 5000 израелци на ден ще могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса в една от 20-те кабини в палатката, поставена заради голямото търсене на ваксините.

Според изследователския уебсайт „Нашият свят в данни“ (Our World in Data) Израел, чието население е 9 милиона души, е световният лидер по брой ваксинирани хора на 100 жители, следван от Бахрейн и Великобритания.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви Израел за „световен шампион във ваксините“, подчертавайки своите усилия за сключване на сделки с производители на ваксини още в ранните етапи на пандемията.

Според здравния министър Юли Еделщайн близо 650 000 израелци са получили доза от ваксината срещу коронавирус на Пфайзер-Бионтех, откакто страната започна своята кампания на 20 декември, а ваксинациите се правят в болници и пренатоварени здравни центрове.

Тази бройка вече надхвърля 415-те хиляди души, заразени с вируса от началото на пандемията.
Само във вторник 152 000 човека получиха първата от двете дози от ваксината.

Целта на Израел е да ваксинира рисковите групи възможно най-бързо и после отново да отвори икономиката, тежко засегната от ограниченията заради коронавируса, включително три карантини.

От средата на януари израелците, приели две дози от ваксината, ще получат „зелен паспорт“, който им дава различни свободи, включително освобождаване от задължителна карантина при влизане в Израел от чужбина.

Бившият генерален директор в израелското здравно министерство Арнон Афек отдава бързото прилагане на ваксината в Израел на няколко фактора: силна система за обществено здравеопазване; израелският характер; модерно медицинско оборудване и съоръжения за съхранение на ваксини; и малко население.
Израелците са преживели няколко конфликта със съседни държави и са свикнали да реагират бързо на кризисни ситуации.

„Всички са ангажирани във войната, войната срещу коронавируса. А това е война“, заяви Афек пред ДПА.
Той отбеляза, че медицинските сестри работят извънредно, за да бъдат ваксинирани повече хора. Нетаняху беше първият човек в Израел, получил доза от ваксината, последван от Еделщайн – това стана на 19 декември.

„Искам да използвам тази възможност, за да благодаря на един специален човек – председателя и главен изпълнителен директор на „Пфайзер“ Албърт Бурла, който ми е нов личен приятел, но и голям приятел на държавата Израел и приятел на цялото човечество“, каза в онзи ден Нетаняху.

Междувременно Нетаняху се изправя през март на своите четвърти общи избори за две години, борейки се да запази премиерския си пост, като в същото време е съден по обвинения в подкупи, измама и злоупотреба с доверие.

Подходът на Нетаняху към кризата с коронавируса е широко критикуван, а страната е в своята трета карантина.

Критиците го упрекват, че бързо е смекчил първата карантина, а също, че няма цялостна стратегия и че не е наложил ограничения в ултраортодоксалните райони, където нивото на заразяване беше високо, поради страх да не загуби политически съюзници.

Затова неговото лидерство във ваксинационната кампания може да има ключово значение за спечелване на предстоящите избори.

Ваксинационната надпревара „е част от стратегия да покаже, че е най-ефективният лидер в защитата на обществото – както във вътрешен, така и в международен план“, каза политологът Йонатан Ринхолд от университета „Бар Илан“ близо до Тел Авив. „Разбира се, той свърши своята част, като осигури ваксината. Но ефективността на израелските здравни служби няма нищо общо с него, по-скоро има общо с това, че на практика Израел е психологически и системно подготвен за извънредни ситуации“, добави Ринхолд.

Канцеларията на министър-председателя каза, че Израел ще получи през 2021 г. общо 8 милиона дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех, както и 6 милиона дози от ваксината на Модерна.

Според медийни информации обаче Израел плаща с 40 процента повече от Съединените щати за ваксината на Пфайзер-Бионтех и почти двойно повече от Европейския съюз.

Остава да се види дали ваксинационната кампания може да помогне на Нетаняху да запази премиерския си пост, когато на 23 март той отново се изправи срещу няколко претенденти, надяващи се да го изместят.