Любопитно

Меркел: Борбата с COVID-19 е задача на столетието

К анцлерът на Германия Ангела Меркел направи последното си новогодишно обръщение към гражданите като ръководител на германското правителство. В него тя благодари на сънародниците си за усилията им в борбата срещу коронавируса. 

Отиващата си 2020 г. стана година, в която много хора надминаха себе си, се казва още в публикуваното днес обръщение.

Ето кога ще вдигнат мерките срещу ковид-19

Меркел благодари на германците за търпението и дисциплината по време на пандемията, осъди корона-скептиците и призова да не се забравят такива задачи като защитата на климата.

Канцлерът отдели специално внимание на заслугите на служителите в медицинските заведения, в домовете за възрастни и на военнослужещите от въоръжените сили.

Кунчев: Още 20 хил. ваксини пристигат у нас на 4 януари

„Въпреки пандемията, животът беше възможен, благодарение на усилията на много хора – в супермаркетите и в превоза на товари, в пощенските станции, в обществения транспорт, полицейските участъци, училищата и детските градини, църквите и редакциите на средствата за масова информация“, напомни Меркел.

Борбата с пандемията COVID-19 е „задача на века в политически, социален и икономически план“, смята тя.

Заразените с ковид-19 в България намаляват, много починали

Канцлерът призова сънародниците си да проявят повече търпение и сдържаност, дори в светлината на започналата масова ваксинация.

„Зимата ще бъде тежка и всеки трябва да даде своя принос, за да ограничи пандемията“, призова Меркел.

Проф. Витанов с прогноза кога ще спадне броят на заразените

Тя благодари на германците за дисциплинираното носене на маски и спазването на дистанция. Вниманието към другите и здравият разум са признаци на човечност, подчерта канцлерът.

Надеждата за край на коронавирусната криза „придоби физиономия“ преди няколко дни, когато започна ваксинирането на населението. Всеки ден се ваксинират все повече хора, като постепенно ще бъдат добавени други възрастови и професионални групи, докато накрая се стигне до всички, които желаят да го направят. Меркел заяви, че самата тя ще се ваксинира, когато дойде нейният ред.

Акад. Петрунов: Ваксината е единственият начин да излезем от пандемията и да се спасим

Тя разкритикува отричащите коронавируса. Конспиративните теории са не само неверни и опасни, но и цинични и жестоки спрямо тези, които са загубили близки в пандемията.

Германия не трябва да изпуска от фокуса на вниманието и други задачи, тъй като вирусът SARS-CoV-2 няма да бъде централна тема през следващата година. Светът се променя бързо и затова Германия трябва „с цялата си сила и творчество да развива смели идеи“ за бъдещето, например в областта на икономиката и нейното благоприятно влияние върху климата, смята канцлерът.

„През последните 15 години никога не сме чувствали отиващата си година толкова трудна и никога, независимо от тревогите и скептицизма, не сме гледали с толкова надежда към Новата година“, заключи Меркел.

Ваксините срещу ковид-19 – надеждата за 2021

Коронаиврус ваксината: Ще имат ли имунизираните привилегии

„Пфайзер“ забавя доставките на ваксини за 8 държави от ЕС

Симидчиев след ваксинацията, има ли странични ефект