Днес

Министърът на икономиката отчете "рекордни инвестиции" през 2020 г.

Министър Лъчезар Борисов отчете, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева.

© Пресслужба Министерски съвет

Министър Лъчезар Борисов отчете, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева.

През 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Сертифицираните проекти са 34. 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги“, посочи министърът. С тези проекти се разкриват нови 4500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече.

Министър Борисов отчете, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева.

„Това са 23 търговски дружества, с тях сме запазили над 5134 работни места. Проектите, които сме подпомогнали, са на стойност 438 милиона лева. По отношение на микро- и малките фирми в първите седмици на новата година ще бъде доразплатен ресурсът за преразгледаните над 3300 компании, като към вчерашна дата стартира разплащането на договорите към средните предприятия“, съобщи още министърът на икономиката.

Анализ за икономическата 2020 г. – най-важните събития и числа – четете тук