Политика

Пенсията няма общо с теорията на относителността

За да избере човек как да се пенсионира, така че да не се чувства прецакан от системата, вече ще е нужно да е завършил поне 3 висши математики, да е магистър по финанси и да има много късмет. Защото предложението на правителството за изплащане на вторите пенсии от частните фондове залага само и единствено на уж свободния избор на кандидата за пенсионер.

От свободния избор обаче зависят колко време и какви пари ще получава пенсионерът, ако вземе да умре по-рано от очакванията на държавата и фондовете, дали парите му ще бъдат наследени, или погълнати от черна дупка, ще има ли достатъчно средства, за да преживява точно когато има най-голяма нужда.

За да бъде една пенсионна система справедлива, тя трябва преди всичко да е предвидима и ясна. И още със започването на кариерата си всеки да знае при конкретни условия какви пари ще получава, когато минат тези 40 години трудов живот. Нещо, което в момента не се предлага. Напротив, правителството и фондовете са договорили една всеобща теория на относителността. При която всеки ще се чувства прецакан от системата. И в отговор ще гледа да я прецака на свой ред.

Повече четете ТУК.