Любопитно

COVID-19: Задължителна карантина за пътуващите до Белгия

С читано от 31 декември т.г. се въвежда задължителна 7-дневна карантина за всички лица, пристигащи в Белгия от „червена зона“, в която попада и България. Карантината може да бъде прекратена само с отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Към настоящия момент тази мярка е в сила до 15 януари, информират от МВнР.

Ако тестът покаже положителен резултат, въпросното лице трябва да се подложи на самоизолация още най-малко 7 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за посетителите, които пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Ако по време или след на пребиваването Ви в Белгия се налага да пътувате за друга страна, която изисква отрицателен тест за коронавирус, такъв PCR тест може да си направите в лаборатория в Белгия, но не и в специализираните тест центрове. Тест може да бъде направен и на летището в Брюксел-Завентем ( ел. адрес https://www.brusselsairport.be/en/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport ). Срокът за получаване на резултатите от теста не е определен.

В тази връзка напомняме, че белгийските власти са определили „зелен“, „оранжев“ и „червен“ код за пътуване по отношение на различните държави и райони. Кодът за всяка страна и район се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка. От 28 октомври 2020 г. цялата територия на България попада в „червена“ зона. Препоръчваме на пътуващите за Белгия граждани да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес HTTPS://DIPLOMATIE.BELGIUM.BE/EN/COVID_TABLE.

Считано от 25 декември 2020 г., всички пристигащи от „червена“ зона в Белгия лица над 12 години, които нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането. За пътуващите със самолет контролът за отрицателен резултат от PCR тест се осъществява при регистрация и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия.

Всички лица, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Passenger Locator Form (PLF), който се попълва и изпраща чрез интернет на ел. адрес: HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ 48 часа.

Електронният формуляр PLF включва и възможността за доброволно попълване на въпросник, съдържащ самооценка на риска от заразяване. След изпращане на електронния формуляр PLF, пътникът ще получи потвърждение по ел. поща или SMS с QR-код и подробности за мерките, които трябва да следва, определени на основа на оценката на риска.

От 21 декември се осъществява засилен контрол и проверки по границите за попълнен формуляр Passenger Locator Form и се извършва по-стриктен анализ и оценка на риска на основата на попълнения формуляр.

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: Embassy.Brussels@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg .

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

COVID-19: Северен Рейн-Вестфалия изисква задължителен тест за пристигащите от България

Пет факта за ваксината на „Астра Зенека“ и Оксфордския университет

Какво прави втората доза от ваксината срещу COVID-19 задължителна

СЗО: Това няма да бъде последната пандемия

Турция затяга мерките за чуждестранните туристи за Нова година

COVID-19: 1438 нови случаи при общо 8084 теста