Любопитно

SpaceX ще пробва нов подод за "улавяне" на ракети

SpaceX подготвя нов метод за „улавяне“ на ракетите Super Heavy, обяви Илон Мъск, цитиран от TechCrunch. Идеята е за по-голямата ракета да се използва същата кула, която я придържа преди изстрелването.

Starship направи първи полет, но се взриви при кацането

Това ще позволи на компанията да премахне вградените в корпуса на ракетата механични крака, които в момента се използват при приземяване. Без тях ще се спести място и тегло, което ще позволи по-големи товари и по-малка консумация на гориво.

Новият метод обаче ще е доста по-сложен. Той ще изисква значително по-голяма прецизност при манервирането. Сега SpaceX също е доволна от точността на кацане на ракетите, но все пак те разполагат и с по-голяма площадка, така че дори и при по-сериозно отклонение, да могат да се приземят.

Илон Мъск каза кога човек ще кацне на Марс

При използването на стартовата кула, дори малки отклонения могат да доведат до сериозни щети. Предизвикателството е още по-сложно, защото ракетата ще трябва да се задържи на място във въздуха, докато „ръцете“ на кулата се закачат за нея.

Въпреки това SpaceX смята, че опитът си заслужава, защото ползите са повече от трудностите. Друго предимство на метода ще е, че корпусът на ракетата ще е готов практически веднага за преглед, презареждане и ново изстрелване. Една от дългосрочните цели на компанията е именно да може да изстрелва Super Heavy с прикачен Starship в рамките на час.

НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

SpaceX иска да изстреля още 30 000 сателита около Земята

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.