Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Бивш южнокорейски президент ще лежи в затвора 20 години – окончателно

Бивш южнокорейски президент ще лежи в затвора 20 години - окончателно

© Associated Press

Върховният съд на Южна Корея потвърди днес 20-годишната ефективна присъда на бившия президент Пак Гън-хе по обвинения в корупция, довели до импийчмънт и отстраняването й от власт през 2017 г., предаде агенция „Ройтерс“.

Това слага край на дългата юридическа сага по оспорване на обвиненията срещу нея и на самата присъда и открива възможност тя да бъде помилвана.

Пак, която сега е на 68 г., стана през 2013 г. първият демократично избран президент на страната, отстранен от власт след скандал за получаване на огромни суми, равняващи се на десетки милиони долари, от големи южнокорейски концерни за нуждите на нейното семейство и на нейните фондации. Разнищването на аферите доведе до вкарването в затвора и на шефовете на два концерна.

Според присъдата тя трябва да плати и глоба от около 18 милиарда южнокорейски вона (16.4 млн. долара).
Пак е дъщеря на бившия южнокорейски диктатор Пак Чжон-хи, дошъл на власт с военен преврат през 1961 г. и убит през 1979 г.

Дали и кога тя може да бъде помилвана е деликатен политически въпрос в страната, където Пак има много привърженици, но и много противници. Неотдавнашно проучване показа, че мненията по въпроса са разделени поравно – по 48 процента.

Дясната Наша републиканска партия заяви в декларация, че Пак е невинна, и настоя за незабавното й освобождаване от затвора. Лидерът на управляващата Демократическа партия Ли Нак-йон неотдавна също допусна възможността за президентско помилване за Пак и за друг бивш президент – Ли Мюн-бак, който също е в затвора за корупция – в името на националното единство.

Говорител на Синята къща – канцеларията на сегашния президент Мун Дже-ин, отговаряйки на зададен му въпрос, каза, че е неуместно темата да се повдига веднага след решението на Върховния съд.

Един от главните помощници на Мун Дже-ин, който е либерал, каза, че президентът ще вземе решение по въпроса за помилването на Пак, което ще отразява волята на народа.