Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Д-р Илиев: Нямам никакви резерви спрямо тази ваксина

„Подобно на ваксината на Pfizer и медикаментът на Moderna е базиран на мРНК принципа. Тя е изключително сигурна, подобно на тази на Pfizer. Разликите са минимални – те основно подобряват съхранението. Правят я малко по-стабилна“, заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

„Нямам никакви резерви спрямо тази ваксина“, категоричен беше той.

Д-р Илиев коментира твърденията, че медикаментът може да причини автоимунни заболявания и посочи за ваксината на Pfizer – тя е тествана върху хора над 56-годишна възраст, такива с диабет и сърдечно съдови заболявания и хипертония.

„Възрастните хора са една от основните фокусни групи. Тази ваксина е уникална с това, че предизвиква добър имунен отговор при тези пациенти. Тествана е при пациенти и с автоимунни заболявания и засега няма данни за обостряне в нито един от тези случаи“, заяви той.

„Резервите, които лекарите изказват спрямо хора с много тежки автоимунни заболявания, които в момента не са все още добре контролирани медикаментозно, е да се избягва излишен риск. Но няма никакви категорични или ясни данни, че тази ваксина е вредна за такива хора, просто сме предпазливи“, коментира още специалистът.   

„Като цяло страничните ефекти и при ваксината на Pfizer, и на Moderna, са изключително ниски“, посочи д-р Илиев.

Повече вижте във видеото. 

COVID-19: Спад на хоспитализираните, скок в броя на жертвите

Ангелов: Обмисляме промяна на мерките от началото на февруари

Пристигна първата доставка на ваксината на „Модерна“

СЗО: Втората година на пандемията може да е по-тежка

По темата