Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Какво се знае и какво не след смъртта на дете и саморазправата в Мездра

Дядото на убитото момче Тома Томов обясни, че не оправдава опита за саморазправа на близките си, но изрази съмненията си в начина, по който се води разследването по случая.

© Скрийншот “Нова тв“

Дядото на убитото момче Тома Томов обясни, че не оправдава опита за саморазправа на близките си, но изрази съмненията си в начина, по който се води разследването по случая.

След като в поредица от медийни изяви дядото на убитото 8-годишно дете в Мездра Тома Томов отправи критики и изрази съмненията си за разследването на случая само часове след посещението на главния прокурор Иван Гешев в града и ангажимента му към случая, Районната прокуратура във Враца излезе със съобщение до медиите. В него заявява, че няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи за законосъобразността и пълнотата по разследването на убийството.

Тялото на детето бе намерено в края на миналата седмица пред дома на семейството на свой приятел и връстник, а съобщението на прокуратурата идва ден след като близки на убитото момче потрошиха с камъни прозорци на къщата на ул. „Сливница“ и преобърнаха два автомобила, собственост на единствения обвинен по случая – бащата Димитър Й. в опит за саморазправа. Напрежението в града дойде на фона на ангажираността на главния прокурор Иван Гешев със случая, срещата му с дядото на починалото дете преди дни и появяването му в сряда на мястото на трагедията.

Прокуратурата отчете какво е свършила по разследването на убийството

Общо 16 свидетели са разпитани по случая, а някои от тях и пред съдия, извършен е оглед на тялото на убитото 8-годишно момче, което е внук на бившия районен прокурор и бивш депутат от „Коалиция за България“ Тома Томов. Извършени са 4 претърсвания и изземвания от имоти в Мездра и околните села. Иззети са и мобилните телефони на всички членове на семейството и са внесени искания за достъп до трафични данни за разговорите, които са проведени от телефонните номера, ползвани от семейството.
В сряда Томов съобщи, че има информация, че Димитър Й. е разполагал с мобилния си телефон часове след убийството и че е правил опити да се свърже с Венелин Кръстев с прякор Ечо Мафията.

Кръстев е осъждан заедно с Йордан Тонов-Данчо Пръча, които бяха задържани през 2008 г. по обвинения за трафик на хора, разпространение на наркотици, склоняване към проституция и измами. През 2012 г. Кръстев окончателно бе осъден на 11 г. затвор. Дали такъв разговор действително е провеждан няма официална информация и остава единствено твърдение на дядото на убитото момче, но разследващите ще изясняват чрез трафичните данни на мобилните телефони какви разговори са провеждани след инцидента. Томов не коментира пред медиите и какво според него означава това обаждане.

Изискани са и записи от видеокамери в град Мездра и са назначени серия от експертизи – балистична, две химични, дактилоскопска, съдебномедицинска, както и съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Димитър Й., а също комплексна ДНК и балистична експертиза, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика – София.

От прокуратурата припомнят, че е образувано е досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси и единственият обвиняем в момента по него е бащата Димитър Й., който е в ареста от понеделник (11 януари) с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Димитър Й.“, подчертават от прокуратурата и допълват, че предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.

Петима са арестувани за потрошените коли и прозорци

Изявлението на държавното обвинение идва ден след като близки на убитото момче опитаха да се саморазправят със съседското семейство и пред дома на обвинения бяха изпратени допълнителни екипи на полицията и жандармерията. По думите на Томов напрежението е ескалирало докато той е бил във Враца, където е бил на разговор с окръжния прокурор и заедно с адвоката си е внесъл искане в прокуратурата (четете по-долу).

Той осъди хулиганските прояви и обяви, че е съдействал на полицията, като е сам е съобщил имената на петима от близките си, участвали в саморазправата. Те вече са задържани и са им повдигнати обвинения за хулиганство и повреждане на чуждо имущество.

Днес от районната прокуратура във Враца съобщиха, че е образувано досъдебно производство за хулиганство и повреждане на имущество – престъпление по чл. 325 и чл. 216 от НК. Материалите по делото са докладвани на наблюдаващ прокурор при териториално отделение Мездра към районната прокуратура във Враца за преценка на доказателствата, събрани до момента.

В сряда напрежението ескалира и близки на убитото момче преобърнаха два автомобила на единствения обвинен по случая - Димитър Й. Петима са задържани за хулиганство и унищожаване на чуждо имущество

© Скрийншот bTV

В сряда напрежението ескалира и близки на убитото момче преобърнаха два автомобила на единствения обвинен по случая – Димитър Й. Петима са задържани за хулиганство и унищожаване на чуждо имущество

Установени и задържани са 5 души по Закона за МВР, съпричастни към извършените деяния. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени кои от тях да бъдат обвинени, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени.

По разследването е извършен оглед на местопроизшествието на ул. „Сливница“ №6, разпитани са 12 свидетели, назначена е техническа експертиза, както и оценителна за установяване размера на причинените имуществени щети. Продължава издирването от органите на МВР на неустановените до момента лица, съпричастни към престъпленията, посочват от прокуратурата.

Подозират, че майката на съседското момче е опитала да прикрие случилото се

Близки и роднини твърдят, че съпругата на Димитър Й. се разхожда свободно по улицата, а би трябвало да е в ареста – те подозират, че майката е опитала да прикрие трагичния случай, и настояват да бъде разпитана и задържана. Другото искане на близките е тя да бъде отделена от сина си, за да не му влияе по никакъв начин и по този начин да прикрие истината за случилото се. Това е и една от причините за ескалиране на напрежението в сряда следобед.

„Майката на детето, за което всички версии сочат, че е извършило престъпление, се разхожда на свобода из града. Хората в Мездра знаят, че тя е на свобода, и това ги предизвиква“, обясни пред „Нова телевизия“ и БТВ дядото на убитото момче Тома Томов.

„За майката на детето имам сериозни съмнение, че има участие във втората част на престъплението – в изнасянето на трупа на внука ми. То бе високо и тежичко – около 40 килограма“, сподели още Томов.

Тялото на момчето е било намерено случайно от жена, която минавала по улицата и сигнализирала на семейството. Заради факта, че момчето е оставено на улицата, близките му имат съмнения, че е имало възможност да му се окаже навременна лекарска помощ, но вместо това е направен опит да се прикрие инцидентът. Това е и причината, която е разгневила близките и е довела до напрежението в сряда.

Не можем да съдим детето, но може да бъде разпитано

„Предполага се, че престъплението е извършено от едно наказателно неотговорно дете. Ние не можем да го разследваме, освен да снемем обяснения пред психолог. Не можем да го обесим и да го вкараме в затвора. То обаче е основен източник на информация. Не е нужно човек да е прокурор или професор, за да разбере дали на детето може да му се влияе и внушава. Изразих тази претенция пред органите, жената обаче продължава да се движи свободно“, недоволен е дядото на момчето.

По думите му напрежението е ескалирало още повече, когато роднините са видели автомобилите на Димитър Й., когото Томов нарича „бракониер“.

„Пиратката бе версия, която внесе елемент на заблуда за полицаите и така даде възможност на бащата, който е изключителен бракониер, да се измъкне за кратко“, коментира Томов. Сред първоначалните версии на полицията бе тази, че момчето е пострадало фатално след игра с пиратки.

„Това дете е разнасяло оръжието из къщата и го е показвало на другите деца – този сигнал съм го подал на полицаите“, заяви още дядото на детето. Дали действително момчето е показвало на връстниците си оръжията на баща си тепърва ще се изяснява от прокуратурата.

Адвокат Светла Генова: Не знаем дали момчето е разпитано, в Мездра няма „синя стая“

Дядото на убитото момче Тома Томов и адвокатът му – бившият окръжен прокурор на Враца Светла Генова, вчера са внесли искане в прокуратурата, с което настояват да бъдат събрани допълнителни доказателства по случая.

„Поискали сме събиране на определени доказателства и смятаме, че досъдебното производство е трябвало да бъде образувано за убийство и да се разследва от окръжната прокуратура. Когато е намерено тяло на улицата, е нормално разследването да бъде за убийство и то да се води в окръжната прокуратура, където работят хора с по-голям опит“, коментира пред „Дневник“ адвокат Генова.

Тя припомни, че в момента обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост заради неправилно съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

„Все още не сме запознати с материалите по разследването и не мога да кажа детайли. Не знаем със сигурност по време на инцидента кой е бил в къщата, както и дали детето и майка му са разпитвани и дали разследващите са разговаряли с тях“, обясни Генова.

По думите й в Мездра няма специализирано помещение, т.нар. синя стая, в която се провеждат разпити на деца, участвали или жертви на престъпления, в присъствието на психолог, но такава има във Враца.

„Все още нямаме информация дали е имало разговор с детето, кога и къде е бил проведен той и какво е разказало момчето“, обясни Генова.

Кметът: Няма напрежение в Мездра, искаме истината

„В Мездра няма напрежение, има една огромна съпричастност с трагедията на това семейство. В крайна сметка и обществото трябва да знае истината“, коментира от своя страна кметът на Мездра Иван Аспарухов.

„Не можем да бъдем управлявани от слухове. Има институции, които трябва да си свършат работата“, подчерта Аспарухов. Той обясни вчерашната саморазправа като оправдана естествена реакция на близките, но по неоправдан начин – чрез хулиганство и унищожаване на чуждо имущество.