Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Лекарството "Ивермектин" ускорява оздравяването на пациенти с COVID-19Испански медици съобщиха за успешното приключване на пилотни изпитания за използването на лекарството „Ивермектин“, популярно средство срещу чревни паразити, за борба с леките форми на COVID-19, предаде ТАСС.

„Нашите резултати съвпадат с тези, получени от медиците в Аржентина и Бангладеш. Въпреки малкият брой участници, които бяха включени в изпитанията, нашите опити доказаха, че „Ивермектинът“ понижава вирусния товар в организма на болните и способства за повишаването на концентрацията на антитела в кръвта им. Тези данни говорят за възможността да предприемем по-мащабни клинични изпитания“, заяви научният сътрудник Карлос Чаккоур, цитиран от пресслужбата на Барселонския институт за глобално здравеопазване.От началото на пандемията бяха тествани различни видове съществуващи противовирусни лекарства, създадени за борба с хепатит C и хеморагичната треска Ебола. Те забавяха размножаването на вируса SARS-CoV-2, като обнадеждаващи резултати показаха „Ремдесивир“ и „Фавипиравир“, предава БТА.

Още през пролетта на миналата година лекари от Латинска Америка започнаха да прилагат „Ивермектин“, популярно средство за борба с паразитни червеи, в качеството на експериментално средство срещу COVID-19, облекчаващо симптомите на заболяването. Това предизвика много спорове и поради тази причина испанските учени решиха да

установят как препаратът действа върху жизнения цикъл на патогена.

В пилотните изпитания миналата година са участвали 12 пациенти-доброволци през месеците август и септември. Те се съгласили да бъдат подложени на експерименталната терапия в клиниката на университета в Навара. Половината от доброволците получавали стандартния пакет терапии и „Ивермектин“, а останалите – плацебо и обичайния набор от лекарства.

От направените наблюдения е видно, че пациентите на споменатия препарат са оздравели по-бързо, по-рано са спрели да кашлят, по-бързо им се възвърнало обонянието и вкусът. Учените не регистрирали никакви странични ефекти от приема на високи дози „Ивермектин“.