Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Джо Байдън се просълзи в емоционална реч

И збраният президент на САЩ Джо Байдън произнесе емоционално слово ден преди встъпването си в длъжност, предаде ДПА.

По време на речта си в щата Делауер, който Байдън представлява в Сената повече от три десетилетия, той едва сдържаше сълзите си, когато си спомни за покойния си син Бо Байдън, бивш главен прокурор, починал от рак на мозъка през 2015 г.

„Съжалявам само за едно нещо, че той не е тук“, заяви 78-годишният Байдън.

После той благодари и на щата, който е представлявал и каза, че споменът за Делауер ще бъде в сърцето му.

Днес Джо Байдън се отправя със съпругата си към Вашингтон. Там той ще отседне в Блеър хаус, резиденцията за високопоставени гости на Белия дом, в която в навечерието на церемониите по полагане на клетва отсядат и избраните американски президенти.

Джо Байдън
Джо Байдън
Източник:
Getty Images/Guliver

Междувременно държавният секретар на щата Джорджия Брад Рафенспъргър удостовери победите на демократите Дейвид Пердю и Рафаел Уорнок на втория тур на изборите на 5 януари, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

След като Пердю и Уорнок положат клетва, демократите ще имат контрол на горната камара на Конгреса на САЩ, тъй като ще се изравнят с републиканците – 50 на 50 гласа, но при равен вот вицепрезидентът като председател на Сената има решаващия глас.

В случая това е демократката Камала Харис.

Полагането на клетва на двамата демократи може да стане още утре, когато и демократът Джо Байдън встъпва в длъжност като президент на САЩ.

Сенатът в близките дни ще започне процес за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинение в подстрекаване към щурма на Капитолия на 6 януари.