България

Българско село покани новия президент Байдън на бистър курбан

След като видяхме принц Чарлс в Столипиново, няма невъзможни неща. Инициативен комитет в новозагорското село Каменово провел извънредно заседание след официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън и решил да потвърди поканата си към него за гостуване на 21 септември.

На тази дата се провежда традиционен събор с танци, песни и бистър курбан, заяви Добрин Добрев, известен журналист, бивш кореспондент на “Стършел”, хуморист и издател.

Каменово е родното село на Добрин, но преди всичко е известно с това, че корените на здравния министър са от там, похвали се журналистът.

До сформирането на инициативния комитет се стигнало преди президентските избори в Щатите, след като се оформило ядро от симпатизанти на бъдещия нов президент. След като го избрали, още на 8 ноември м. г. решили да го поканят. Сега затвърдили решението си с допълнения към него.

Добрин Добрев казва, че преди изборите зад Океана, в Каменово се оформило ядро от симпатизанти на новия американски президент.

Всички участници в комитета са пенсионери. Сред тях са бившият кмет, има бивш полицай, бивш преподавател в националното училище по фолклорни изкуства, сега – лютиер. “Всеки ден имахме оперативка в 8,30 часа в Ганкиното кафене. То обаче затвори заради коронавируса”, разказа още Добрин.

“Когато се прибрах сега, за уикенда, вече ме чакаха. Взехме следните решения: потвърждава поканата си до президента Байдън и се надява г-жа Херо Мустафа да му я предаде; възлага на курбанджията да калайдиса казана и да почисти отлично черпака; колегата-лютиер да изучи музиканти на американския хълм, който да бъде изпълнен на кавал, гайда, гъдулка и тъпан при посрещането”, сведе информацията Добрев.

“Байдън е идвал през 1999 г. в България. Защо да не дойде и сега!?”, каза в заключение той.