Политика

Сашо Дончев се разделя с “Газпром”“Овергаз” тегли кредит от 117 млн. евро, за да се разплати с руснаците“Овергаз” взема кредит от 117 млн. евро от пет банки, като 100 млн. евро от него са за обратно изкупуване на акции, става ясно от документи в Търговския регистър.

От договора за залог, който е от 7 януари, става ясно, че е заложено търговското предприятие “Овергаз мрежи”, което държи разпределителната мрежа на “Овергаз”.

Вероятно с обратното изкупуване на акции за 100 млн. евро “Овергаз” разплаща раздялата си с руснаците от “Газпром”. Това може да се допусне заради решение от 28 април миналата година на общото събрание на акционерите в “Овергаз инк”. То дава съгласие компанията обратно да изкупи всички притежавани от “Газпром експорт” акции, които са 49 510, както и 490 акции на “Газпром”, което общо е 50% от капитала на дружеството. Номиналът на акциите е 500 лв., а цената за изкупуване – 310 евро, което прави 15,5 млн. евро.

Акционери в “Овергаз инк” с по 50% са “Овергаз холдинг” и двете руски компании.

В “Овергаз холдинг” пък над 98,42% от дяловете са на регистрираната във Великобритания “Ди Ди Ай Холдингс Лимитид” и на Явор Маноилов. Като действителен собственик на “Овергаз инк” е посочен Сашо Георгиев Дончев. Той притежава компанията, тъй като държи 55% от акционерното участие в “Ди Ди Мениджмънт”, което дружество е едноличен собственик на “Ди Ди Ай Холдингс Лимитид” (DDI Holdings Limited), което от своя страна притежава 98,425% от акционерното участие в “Овергаз холдинг” АД. “Овергаз Холдинг” АД притежава 50% от акционерното участие в “Овергаз инк”, е записано в регистъра.

Сигнал, че предстои развод на “Овергаз” с “Газпром” бе даден в последните дни на 2015 г., когато руската компания спря доставките на газ за “Овергаз мрежи” и се наложи снабдяването за клиентите на частната компания спешно за бъде уредено чрез договор с “Булгаргаз”. Още тогава от компанията на Сашо Дончев анонсираха, че предстои раздяла.

През юни 2016 г. пък КЕВР разреши кредит от 160 млн. лв. на “Овергаз мрежи”, вероятно за разплащане на задължения към руския партньор.