Днес

Тотото предпочете състезателка по борба пред Пиронкова за голямата си награда

Миглена Селишка

© LAP.BG

Миглена Селишка

Министерството на младежта и спорта (ММС) и Български спортен тотализатор (БСТ) избраха за №1 през 2020 г. европейската шампионка по борба Миглена Селишка и джудистът Ивайло Иванов. Те бяха отличени заа най-добри през изминалата година в „Нощта на шампионите“, която се проведе за шести път.

Изненадващо на фона на традицията за най-добра не беше избрана Цветана Пиронкова. В края на 2020 г. тенисистката спечели убедително анкетата за Спортист на годината. Пиронкова се завърна в тениса след тригодишна пауза, стигайки до четвъртфинал на US Open и се представи добре на „Ролан Гарос“.

В годините изборът в „Нощта на шампионите“ съвпада в този от „Спортист на годината“.

„Комисията се събра и реши да награди двама за №1 през 2020 г.“, каза министърът на спорта Красен Кралев.

В „Нощта на шампионите изборът се прави от комисия, съставена от представители на ММС, тотото и др. През миналата година отново имаше двама под №1 – спортистът на годината Владимир Илиев и Тайбе Юсеин, която стана европейска шампионка по борба и световна вицешампионка.

Селишка и Иванов получиха по 25 хиляди лева от тотото, а общите премии са на стойност 185 хиляди лева.

През 2020 г. в борбата нямаше голямо първенство с изключение на европейския шампионат, на който Селишка спечели злато. В анкетата на спортист на годината състезателкатаа по борба не попадна в топ 5. В джудото Ивайло Иванов спечели сребро на европейския шампионат в Прага в категория до 81 кг.

Ивайло Иванов (архив).

© БОК

Ивайло Иванов (архив).

Борбата е спортът, който има най-голямо държавно финансиране. В мандатите на Красен Кралев като министър на спорта той редовно присъства на европейските и световните първенства.

Друга разлика с предходните години в „Нощта на шампионите“ беше липсата на отбор №1 на 2020 г.

По време на „Нощта на шампионите“ Кралев връчи и най-високото отличие на ведомството „Венец на победителя“ на големи имена. Приз получиха Ваня Гешева, щангистът Асен Златев, Георги Глушков, олимпийските шампионки в гребането Светла Оцетова и Здравка Йорданова, Михаил Таков, борците Живко Вангелов и Стоян Балов, дългогодишният ръководител на мотоциклетния спорт Богдан Николов и председателят на федерацията по ски Цеко Минев. Посмъртно беше награден автомобилният ас Илия Чубриков.

Победители по категории
Млад спортист на България до 16 години: Стиляна Николова (художествена гимнастика) и Кристиян Цветанов (бокс)
Млад спортист на България до 18 години: Саня Петкова (карате) и Йосиф Миладинов (плуване)
Млад спортист на България до 23 години: Милена Тодорова (биатлон)
Спортист с увреждания на България: Християн Стоянов (лека атлетика)
Треньор на България: Петър Касабов (борба) и Атанас Герчев (джудо)
Спортист на България: Миглена Селишка (борба) и Ивайло Иванов (джудо)