Любопитно

България и Турция ще работят заедно за насърчаване на туристическия поток

М инистерството на туризма на България и Министерството на културата и туризма на Турция проведоха трето заседание на смесения Българо-турски комитет по туризъм. По време на срещата ръководителите на двете делегации обмениха информация относно развитието на двустранното сътрудничество в туризма и необходимите действия и мерки за възстановяването на сектора в двете държави от последствията от пандемията Ковид-19, съобщиха от българското министерство.

Двете страни постигнаха споразумение за насърчаване на двустранния туристопоток и да предоставят на всички заинтересовани необходимата информация, свързана с изискванията за осъществяване на безопасно пътуване в България и Турция. 

Държавите ще продължат да работят заедно и за развитието на туристически подотрасли като зимен, морски, СПА, здравен, културно-исторически, круизен, селски туризъм и др.

По време на заседанието е била постигната и договорката в бъдеще да бъде обсъден и въпросът за улесняване на процедурата за издаване на визи за турските туристи, посещаващи България.

Протоколът от заседанието бе подписан в присъствието на вицепремиера и министър на туризма на България Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. 

Документът е парафиран от Любен Кънчев, зам.-министър на туризма на България, и Надир Алпаслан, зам.-министър на културата и туризма на Турция.

„Заради разразилата се световна здравна криза през изминалата година се наблюдава значителен спад в туристическия поток между България и Турция. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19“. Това заяви по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Мехмет Ерсой.

Премиерът отбеляза, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията.

„Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло“, изтъкна министър-председателят Борисов. В този контекст действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.


Източник:
gov.bg

В хода на разговора с министър Ерсой премиерът Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.

„България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение“, категоричен бе Борисов.

Премиерът подчерта, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19.

Премиерът добави, че България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова също проведе двустранна работна среща с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой

Турският министър е на посещение в София именно по покана на министър Николова.

„Трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени, налагат контактите ни да бъдат все по-интензивни, за да вземем най-добрите решения за развитието на двустранните ни отношения, за туризма, културата и всички останали сфери на интерес между България и Турция“, заяви вицепремиерът.

Тя допълни, че България има изключително добри възможности за туризъм, от които могат да се възползват гражданите на южната ни съседка.

„Разбира се, туризмът далеч не е единствената сфера на интерес между България и Турция“, уточни тя.

По думите й, преди да се разрази епидемията от коронавирус, търговският оборот между двете страни е възлизал на близо 5 милиарда щатски долара.

Вицепремиерът Николова информира турския министър, че Турция е в челото на списъка на най-големите партньори на България както по отношение на вноса и износа, така и по отношение на преките чуждестранни инвестиции.

Българският министър каза още, че през 2020 година двете страни са дали изключително добър пример за добросъседство.

„На базата на съвместните ни усилия и политика да държим отворени нашите граници, нека и през тази година продължим и затвърдим тази тенденция“, посочи тя.

Министър Ерсой заяви, че когато се работи съвместно, няма препятствия, които не могат да се преодолеят.

Той изрази надежда, че с общи усилия и мерки двете държави ще успеят да компенсират загубите от миналата година.

„Ние сме готови да реагираме на всякакви условия и благодарение на двустранните ни връзки туристопотокът между двете страни продължи и ние сме доволни от това“, е той.

Турският министър съобщи още, че през 2019 г. е отчетен ръст от 13,5 на сто на българите, посетили Турция, както и 28 на сто увеличение на турските граждани, дошли в България.

По думите му пандемията ще продължи и през 2021 г., както и частично през 2022 г. Министър Ерсой поясни, че през 2019 г. стокооборотът между България и Турция е 4,5 млрд. евро, като целта ни е в близките години да достигне 10 млрд. евро.

По думите му 2,5 млрд. евро са инвестиции на Турция в България.

„Приятелските отношения между нашите лидери способстват за насърчаване на инвестициите. Нека през 2021 г. да продължим с комуникацията, която имаме досега, и да засилим туристопотока и икономическите си връзки“, каза министър Ерсой.

Той пожела, ако условията позволяват, следващото заседание на Българо-турската смесена икономическа комисия да се състои в Турция.

По време на двустранната среща бе обсъдена и темата за облекченото издаване на визи за гражданите на Турция.