Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Министерството не вижда причини да отмени изпитите след 4 и 10 клас

Министерството не вижда причини да отмени изпитите след 4 и 10 клас

© Георги Кожухаров

Отмяната на Националното външно оценяване (НВО) за учениците от 4 до 10 клас може да се случи чрез законодателно решение, прието от Народното събрание. Министерството на образованието и науката (МОН) следи внимателно развитието на епидемичната обстановка в страната и на този етап не е предприело решение за иницииране на подобна законодателна стъпка. Това отговориха от просветното ведомство на запитване на „Дневник“ смята ли МОН да отмени НВО за 4 и 10 клас след препоръката на омбудсмана Диана Ковачева, основана на множество родителски оплаквания.

От една страна, националното външно оценяване в края на 4 и на 10 клас е полезно, защото проследява степента на усвоения материал от учениците и дава възможност да бъдат отчетени постиженията на съответното училище, увериха от МОН. „Изпитването не трябва да създава притеснение сред родители, ученици и учители, защото то измерва базовата и функционалната грамотност на децата – най-вече проследява придобитите знания и умения. Изпитите не са фокусирани върху конкретен учебен материал и в тази връзка не е необходима допълнителна подготовка“, обясни МОН.

От друга страна е важно да се отчетат и пропуските на учениците, за да бъдат предприети конкретни компенсиращи мерки за тяхното наваксване. При оценяването учителите ще получат по-добра обратна връзка и ще са наясно къде и какви усилия е необходимо да положат, отговориха от просветното министерство.

Същото посочи в събота пред Би Ти Ви и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нея въпросните изпити не трябва да се разглеждат като матури, защото това са рутинни тестове. „Все едно да отпаднат класните работи или писмените изпитвания. Това е изпит, който дава информация за ученика, какво е постигнал. На този етап такова решение (да се отменят изпитите – бел.ред.) не се налага, но при нужда ще се предприеме стъпка към съответната законова промяна“, каза Михайлова.

На този етап отмяната на изпитите може да се разглежда в случай на влошаване на епидемичната ситуация в страната, посочи пресцентърът на МОН пред „Дневник“.