Политика

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42% през 2020 г.Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42 процента през 2020 г., а тази година се очаква намаляване с 5-10 процента. Такава прогноза направи вчера Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), предаде ТАСС.На пресконференция в Женева директорът на департамента за инвестиции и предприятия в ЮНКТАД Джеймс Жан подчерта, че „преките чуждестранни инвестиции в света са претърпели колапс миналата година, съкращавайки се с 42 процента, до 895 милиарда долара, в сравнение с 1,5 трилиона долара през 2019 година“. Към края на миналата година техният обем е бил с над 30 процента по-малък отколкото след световната финансова криза през 2009 г. и е бил на равнището на 90-те години от миналия век, предаде БТА. 

Глобалните потоци на преките чуждестранни инвестиции ще останат слаби през 2021 г. и според прогнозите на ЮНКТАД ще спаднат с 5-10 процента. Реалното възстановяване се очаква да започне през 2022 г., отбеляза експертът и поясни, че на обема на преките чуждестранни инвестиции влияят редица негативни фактори, в частност „рисковете, свързани с последната /понастоящем/ вълна от епидемията“.

В ЕС преките чуждестранни инвестиции са се съкратили миналата година с две трети – от 373 до 110 милиарда долара, а в САЩ – с 49 процента, до 134 милиарда долара.

В същото време в Китай е бил регистриран ръст на преките чуждестранни инвестиции с 4 процента, а в Индия – с 13 процента.