Любопитно

Протестиращи опитаха да нахлуят в Министерския съвет

Н авършват се 200 дни от началото на антиправителствените протести в София. Пред Министерския протича демонстрацията, планирана от 16 до 22 аса. Полицаи предотвратиха два опита на демонстранти да влязат в сградата на Министерския съвет тази вечер.

Протестиращи блокираха движението през площад „Независимост” към булевардите „Цар Освободител” и „Княз Дондуков”, съобщи БНР.

Пред Министерски съвет има плътен полицейски кордон, по-голямата част от протестиращите са пред сградата.

Един от ораторите призова през мегафона за влизане в Министерски съвет, след което се стигна до приближаване на полицаи и демонстранти.


Стигна се и до кратки сблъсъци между протестиращи и органите на реда, но нямаше сериозна ескалация на напрежението до момента. След това протестиращи се отправиха към Съдебната палата, където поискаха оставката на главния прокурор.

По-рано

представители на инициативата „Системата ни убива” организираха юбилейния протест

с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Палатката на „Системата ни убива” е на мястото, вижда се и черно знаме, на което е изписано – „Силни сме обединени”.

Организаторите посочват в анонса за демонстрацията в социалните мрежи, че – „200 е много специално число. От една страна премиерът обича да разказва за подвизите си с високопоставени чужденци, а скоростта на тези подвизи, както сам се хвали, е 200”, пишат организаторите.

Отец Дионисий призова протестите да продължат

до деня на изборите за Народно събрание – 4 април. Той изрази съмнение в истинността на списъците на служба „ГРАО“, на ЦИК и на МВР за броя гражданите, имащи право на глас. Отец Дионисий поиска и оставката на изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов. Искаме честни, демократични избори, които да не се организират от партия ГЕРБ, защото управляващите ги манипулират, каза отец Дионисий. Той допълни, че през ноември трябва да има извънредни парламентарни избори, които да се направят заедно с изборите за президент, и издигна лозунга „Гласувай, а не пасувай!“.

С призив за оставка излезе и Ренета Инджова,

бивш служебен премиер на България в средата на 90-те години. „Поздравявам българския народ, че излъчи своите герои през тези 200 дни на протести. Имаме единствена задача – „Борисов – долу“. Ако той прави изборите, ще ги нареди, и затова до последния ден – оставка и достойна присъда“, заяви Ренета Инджова. Ние нямаме справедлив съд и социална защита – ние не сме граждани, ние сме роби, каза още Ренета Инджова. Тя се изказа критично към бизнеса, който не се включва в протестите, защото очаква помощи от премиера.