Любопитно

ПСС: Загиналото при лавина момче не е имало как да оцелее

„Загиналото момче не е имало как да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт около 150 метра, а ходът ѝ е бил от порядъка на километър“, каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев на брифинг във връзка със загиналия вчера турист при лавина в Пирин, предаде Агенция „Фокус“.

„Искам да изкажа съболезнования към роднините и близките на загиналото момче. В 11.28 часа вчера е подаден сигналът за паднала лавина и вероятно затрупан човек от нея. За по-малко от 10 минути планински спасители от отряда в Банско се отзовават на сигнала, но за съжаление успяват само да констатират смъртта. Те предприемат откопаване и бързо изнасяне на тялото от лавиноопасния улей, който продължава да бъде лавиноопасен“, посочи Нешев.

„Изключително бързо са действали колегите, за съжаление има ситуации в планината, когато каквото и да направиш, няма как да спасиш човек. В тази ситуация по-скоро не е имало как да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт около 150 м, а дебелината на снежната покривка на откъсването е била между 50 и 120 см, което е огромна маса. Ходът на лавината е от порядъка на километър. В тези условия в този момент не е имало начин да му се помогне“, допълни той. 

„Младежът е бил екипиран с всичко необходимо за пребиваване в зимна планина – лавинна раница, лавинен уред, сонда, лопата, каска. Тези съоръжения обаче не ни правят безсмъртни“, подчерта Нешев. Когато става въпрос за такъв терен и толкова тежка лавина, нищо не помага, обясни директорът на ПСС, цитиран от БТА.

Лавинната опасност остава висока,

не се препоръчва излизането извън маркираните писти и маркираните туристически зимни пътеки. Хората трябва да бъдат изключително предпазливи, да не се поддават на емоцията и желанието за фрий райд, предупреди Нешев.

„Карането на ски и сноуборд извън обособените писти е проблем, който не трябва да се решава със забрани и рестрикции, а с разбиране и ясна политика на действие в тези терени“, каза директорът на ПСС. По думите му цялата индустрия в зимната ски-мода е насочена към фрий райд, затова трябва да се намерят начините той да се регламентира, да се охранява надеждно и да е по-безопасен.

„По света има обособени зони за фрий райд, има екипи, които се грижат за тези терени, те се поддържат, почистват, обезопасяват, затварят се докато са опасни. Има регламенти, които се спазват. Тук няма регламенти“, каза още Емил Нешев.

Лавина затрупа и уби скиор в Пирин