Днес

Разминаване: Във ВМРО повече искали да се явят на изборите сами, НФСБ е за коалиция

Разминаване: Във ВМРО повече искали да се явят на изборите сами, НФСБ е за коалиция

© Велко Ангелов

За партията на Красимир Каракачанов – ВМРО, има два варианта за явяване на предстоящите парламентарни избори – самостоятелно или в коалицията „Обединени патриоти“, като към момента превес имат мненията за самостоятелно явяване. Партията на Валери Симеонов – НФСБ, иска да се запази коалицията „Обединени патриоти“, коментираха депутати пред „Дневник“.

Разминаване в позициите се видя и в отговорите на двамата лидери по въпроса. В неделя пред „Нова телевизия“ Красимир Каракачанов каза, че партията му обсъжда и двата варианта и предстои да вземе решение. Днес Валери Симеонов обяви, цитиран от БНР, че на предстоящите парламентарни избори НФСБ отново ще бъде в коалиция с ВМРО.

ВМРО и НФСБ са коалиционни партньори отдавна. През 2014 г. двете партии влязоха в парламента като коалиция „Патриотичен фронт“, а през 2017 г. към нея се присъедини и „Атака“, като името бе сменено на „Обединени патриоти“. Две години по-късно партията на Волен Сидеров бе изключена от коалицията. На европейските избори през 2019 г. ВМРО участваше самостоятелно, както направи и на повечето места на местния вот с.г.

Според депутати във ВМРО надделявали мненията за самостоятелно явяване, като имало допускания, че това би довело до по-големи шансове за влизане в парламента. Предстои на 30 януари ръководството на партията да реши дали ще започне преговори с НФСБ за коалиция.

„Ако се започнат преговори, за една седмица трябва да изчистим спорните въпроси, сред които са програмите приоритети и реденето на листите“, коментира пред „Дневник“ депутат от „Обединени патриоти“. Крайният срок за регистрация на политически формации за участие на изборите е 17 февруари.

Според Валери Симеонов форматът на патриотична коалиция е успешен и може да бъде разширен с участието на още партии с патриотични програми. По думите на Красимир Каракачанов не е официално обсъждана предизборна коалиция с ГЕРБ и говоренето за такава било като за нероден Петко.