Любопитно

Чорбанов: Човек, преболедувал COVID-19 е защитен от новия вариант

Г енофондът е важен за това колко ще се разпространява новият вариант на коронавируса в различните региони. Това, че той се разпространява във Великобритания, не значи, че толкова бързо ще се разпространява и у нас. Това обясни в предаването „Неделята на NOVA” по NOVA имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов.

„Това, че този вирус е по-заразен във Великобритания, особено в южната част, това, че в този генофонд има толкова голяма смъртност не значи, че ще бъде същото у нас. Никой не може да каже дали ще се вдигне процентът починали от новия вариант на COVID.

Изобщо не можем да кажем дали у нас ще се разпространи толкова много като във Великобритания.

Той се прехвърли в Белгия например. Но не чуваме нищо за Португалия, Испания”, коментира проф. Чорбанов.

„Човек, преболедувал COVID-19, със сигурност ще бъде защитен срещу новия вариант”, смята още проф. Чорбанов.

За българската ваксина,

която се разработва в БАН, проф. Чорбанов заяви: „Чакаме разрешение за тестовете с животни, за да започнем предклиничните изпитвания, в момента сме в контакт с две лаборатории, в които да направим реалните изпитвания по отношение на вируса, тъй като в България нямаме право да работим с този реален вирус, да тестваме ефективност. Това ще бъде тествано или в Пастьо или в Шанхай и на практика следващият етап, предоставяйки това нещо, е да дадем следния избор – или държавата да инвестира тези пари и да иска да бъде бългрски продукта, или да търсим друго финансиране. От Шанхай имат определен интерес”.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Лекар: „COVID-19 е лечим“. Кое е най-важното обаче

266 нови случаи на COVID-19, в 5 области няма новозаразени

Ангелов за мерките: Връщаме си живота, какъвто беше