България

160 000 души вече са ваксинирани срещу Ковид-19 в Гърция

Ваксинацията срещу коронавируса в Гърция върви успешно, като от началото й на 27 декември досега са ваксинирани 160 000 души, съобщи днес правителственият говорител Христос Тарандилис, предаде ТАСС.

Нашата стратегия е ясна: ние продължаваме отбраната и усилваме контраатаката. Операцията по ваксинация под името „Свобода“ се провежда в съответствие с приоритетите на Националния ваксинационен комитет. Механизмът работи ефективно. От петък започна записването за ваксинация за хората на възраст от 80 до 84 години и готовността на жителите да се записват е на много удовлетворително равнище. От 27 декември са направени около 160 000 ваксинации, посочи Тарандилис.

Говорителят съобщи, че същевременно е започнала и по-сложната операция по ваксинация на жителите на островите, която се осъществява в четири етапа в зависимост от тяхното население. Операцията е започнала от островите, на които има болници, и постепенно се разширява. Особено внимание се отделя на ваксинацията на островите с население под 1000 жители, която ще започне от 27 януари с остров Кастелоризо, като се предвижда ваксинация на всички жители над 18 години, които желаят това, уточни говорителят, предава БТА.

Тарандилис каза, че Гърция, според последната седмична карта на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, продължава да се намира в доста по-добро положение от мнозинството европейски страни от гледна точка на разпространението на коронавируса. Докато почти цяла Европа е отбелязана в червен цвят, Гърция е в оранжево и тя е почти единствената европейска страна със „зелени зони“, посочи говорителят.

Той изтъкна, че мутацията на вируса е сериозен проблем както на европейско, така и на международно ниво. Тарандилис заяви, че от първите дни на появата на нови щамове на вируса, в Гърция действа строга система на контрол със седемдневна карантина за пристигащите. Той добави, че министерството на здравеопазването в сътрудничество с Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията взима мерки за засилване на наблюдението и диагностика на новите щамове в цяла Гърция.