Днес

В навечерието на протест властите се готвят да отворят заведенията

В навечерието на протест властите се готвят да отворят заведенията

© Надежда Чипева, Капитал

Точно 24 часа преди да започне протестът на собствениците на заведения и техните служители, които не работят от 28 ноември, премиерът Бойко Борисов в типичния си стил разпореди да се намери решение. Едновременно с това кабинетът реши да удължи извънредната епидемична обстановка до 30 април. В момента срокът е 31 януари.

На съвещание при него, последвано от извънредно заседание на правителството, той е наредил на здравния министър Костадин Ангелов да проведе поредната среща с представители на заведенията и да им предложи два варианта за отваряне. Това се разбира от съобщение на правителствената пресслужба, след като снощи от двете най-активни организации на заведенията – Съюз на собствениците на заведенията и Българската асоциация на заведенията в България, влязоха в открит задочен конфликт с Ангелов и поискаха оставката му.

Въпреки че миналата седмица Борисов даде на заден по заявеното по-рано намерение да се разхлабват мерките заради новия, по-заразен вариант на вируса от Великобритания, сега се върви тъкмо в обратната посока. До момента обаче отварянето на заведенията не влизаше в плановете, което очаквано доведе до много остра реакция от тяхна страна.

Сега Борисов предлага два варианта – отваряне на заведенията в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант е всички да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средствата, които започва да изплаща НАП.

Освен това Борисов поискал от здравния министър заповед, в която ясно да се опишат срокове за действие на противоепидемичните мерки – нещо, за което заведенията настояват, за да има предвидимост за бизнеса им. Освен това те искат и навременно изплащане на държавната помощ както за служителите, така и за фирмите.

Ресторантският бизнес много остро реагира дни наред и на реплика на здравния министър от неотдавна, който обяви, че те не са му приоритет за разлика от здравето на хората. Затова днес по време на срещата вицепремиерът Томислав Дончев се е опитал да уталожи напрежението, като е заявил, цитиран от пресслужбата на правителството, че всички предприятия и хора са важни, и е определил коментарите по този повод за спекулации.


Томислав Дончев,

вицепремиер

Допълва, че налагането на ограничения не е заради снизходителното отношение към някой сектор, а е „единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“.

Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, управляващите нямат претенции, че те могат да заместят реалния бизнес и че това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот, коментира още Дончев. По-рано в телевизионно интервю Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, обяви, че бизнесът не е моделиран да функционира чрез държавна помощ, а да работи.

На срещата при премиера министрите са отчели, че до момента е осигурена държавна подкрепа за запазване на работните места и в помощ на бизнеса от близо 2 млрд. лева. С разплатените от социалното министерство около 1 млрд. лв. са запазени 300 хил. работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната, твърдят от Министерския съвет. Затова и безработицата в момента била под 7%.

По линия на Министерството на икономиката до бизнеса са стигнали 550 млн. лева, като по още 440 млн. лева тече процесът по разплащане. Одобрени за помощ 10-20% от оборота за съответния период на предходната година са 8163 компании, които ще получат близо 116 млн. лева по тази мярка. Кандидатстването по тази помощ започна на 21 декември, като уверенията бяха, че парите ще се отпускат максимално бързо на одобрените фирми, но за целта бе нужно разрешението на Европейската комисия, което се получи едва преди седмица. Служителите в затворените бизнеси пък доскоро бяха получили само по 24 лева за ноември, а за декември нищо. Забавянето бе обяснено от властите с грешки в попълваните от кандидатите за помощта документи.

Лъчезар Борисов уверява и че в момента в ход е разплащането на резервния списък от 3354 дружества по процедурата за подкрепа на микропредприятия за общо 26 млн. лв. По нея са подпомогнати над 21 хил. компании със 173 млн. лева. По процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедурата 1703 проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233.6 млн. лева, посочва министърът.