Днес

Десет дни е крита информация за тръбата, замърсяваща Варненското езеро, потвърди Емил Димитров

Десет дни е крита информация за тръбата, замърсяваща Варненското езеро, потвърди Емил Димитров

© Юлия Лазарова

Канализационната тръба, която предизвика тежко замърсяване на Варненското езеро през м.г., отново е спукана, но проблемът е крит 10 дни. Това потвърди пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му случилото се е екологична катастрофа и подобно нещо трябва да се съобщава веднага, за да се предприемат нужните мерки.

За новия проблем се разбра вчера, след като пресцентърът на община Варна съобщи за спуканата тръба, но не уточни какво е количеството на токсични фекални води, които отново са започнали да се изливат в езерото. Повече за случая четете тук.

„Не може да знаеш, че водата от един цял квартал се излива в морето и не отива в пречиствателната станция, и 10 дни да го криеш. Всичко това са отпадни води. Не е уведомен нито министърът на регионалното развитие, нито екоминистерството. Докога за екологични катастрофи ще ни информират толкова късно“, каза Димитров.

Според него директорът на ВиК – Варна, е трябвало да каже за проблема, но така и не го е направил. По думите му шефовете на ВиК в страната са „много важни и нищо не можеш да им кажеш“.

„Това се случва за втори път с тази тръба, като не знам дали първият ремонт е завършен. Дано третия път, ако има такъв, ни уведомят по-рано“, добави Емил Димитров.