Любопитно

ЕС проверява руската ваксина "Спутник-V"

Е вропейската агенция по лекарствата потвърди, че Русия е подала документи за оценка на ваксината „Спутник-V“.

„Русия засега не е поискала разрешение за достъп на ваксината до пазара на ЕС“, заяви пред комисията по околна следа, обществено здраве и сигурност на храните на Европейския парламент изпълнителният директор на агенцията Емер Кук.

„Това е една от поне 15 ваксини срещу COVID-19, които оценяваме“, посочи тя.

Кук добави, че се запазва очакването ваксината на „АстраЗенека“ да получи одобрение до края на месеца.

„Напреднала е оценката и на ваксината на „Янсен“, но засега няма срок за крайното становище“, поясни тя.

По нейните думи ЕС разполага с две одобрени РНК ваксини („Пфайзер“ и „Модерна“), за които има уверения, че не създават опасност за ДНК на имунизираните, а следващите близо до одобрение ще бъдат векторни.

Тя отбеляза, че се оценява въздействието и на 180 предложени лечения на новата болест, като решенията предстоят по-късно тази година. Сред тези лекарства тя посочи „Дексаметазон“, „Ивермектин“ и „Колцихин“. За първото от тях според нея може да се издаде разрешение, а за останалите две все още няма достатъчно данни.

„Необходимо е да имаме не само ваксини, но и лечение“, посочи Кук. По нейните думи все още няма достатъчно проучвания дали одобрените в ЕС ваксини действат срещу разновидностите на вируса на болестта, но най-вероятно препаратите са подходящи срещу британския щам.

Тя поясни, че досегашните проучвания на ваксините не са търсили отговор дали имунизираните могат да останат преносители на вируса.

По нейните думи това, че са малко данните за въздействието на препаратите върху възрастни хора, е обичайно, защото изпитанията се правят върху здрави младежи. Според нея може да се очаква, че ваксините ще бъдат подходящи за бременни и деца.

Кук отбеляза, че втората доза от ваксината на „Пфайзер“ може да бъде поставяна от 19 до 42 дни след първата, но се препоръчва спазване на срока от 21 дни, записан в листовката. Според нея едва ли са основателни съмненията, че от „АстраЗенека“ са подали документи за оценка на тяхната ваксина умишлено по-късно, за да се създаде възможност за производство на количества, предназначени за Великобритания, където този препарат бе признат за първи път в света в края на миналата година.

Тя съобщи, че през февруари и март може да се очаква разрешение за включването на допълнителни заводи в производството на ваксината на „Пфайзер“. По нейните думи доставките от новите мощности се очакват в ЕС през второто тримесечие на годината.

СЗО с нови клинични препоръки за лечение на пациенти с COVID-19

Удължават извънредната епидемична обстановка

COVID-19: Ръст на новите случаи, но при рекорден брой тестове

Лекар: Трябват ни две неща още – ваксини и желание

БХРА: Хората на първо място, но бизнесът да бъде компенсиран

Пристигна петата пратка от ваксини срещу COVID-19

Какво се знае за мутиралия коронавирус

COVID-19: Ръст в процента на положителни случаи