Политика

За първи път цялото съсловие застана зад министъра, вместо да рапира с ХазартаДа вземаш решения кога и как да се отслабват и затягат мерките срещу коронавируса, сега е като да минаваш между Сцила и Харибда.От едната страна са общественото мнение, притеснените и миналите през заразата. Те реагират бурно, когато се отслабват ограничителните мерки.

От другата страна са засегнатите бизнеси, които също толкова бурно настояват за по-бързо излизане от локдауна.

Има и едни трети, които уж със секси мотиви или с политпропаганда скачат ту на едната, ту на другата вълна, само и само да изглеждат готини и популярни. Или просто да клатят лодката.

На министър Костадин Ангелов служебното му задължение е да се грижи за здравния статус на нацията и да опази здравеопазването като система.

Може да се каже, че го прави доста разумно и енергично, търсейки баланса и логиката в отслабването на мерките. Това е деликатна работа, защото, когато пуснеш един сектор или част от него, веднага друг се обижда. Но график за отваряне на заведенията вече има. 

А са нужни повече разбиране и солидарност, защото е ясно, че всички сме в една лодка и не може да се спасяваме поединично. И по-често да се сещаме, че има едни хора на първа линия – лекарите, които месеци наред живеят на този фронт.

Но политиканстващите от третата група после ще са първи във възмущението, че “България остава без свестни лекари”. Тези “възмутени” почти никога не поемат отговорност за нищо и винаги разбират от всичко.

Криза е, но, изглежда, по-често трябва да се напомня на критикуващите, без да предлагат решения, да се огледат какво става навсякъде другаде в Европа. Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ… Локдаунът там е по-тежък, отколкото у нас, а някои влизат и в нови тежки ограничения.

Тия дни рапърът Ицо Хазарта се върна в играта и в медиите с възмущението, че здравният министър казал: “Ресторантите и заведенията не са ни приоритет”. Всеки разбира, че става дума за последователност на прилагане на мерки, но Хазарта го разбрал по свой си начин и излишно се задълба. Да не говорим колко не на място бе сравнението между диалогичния професор Ангелов и Адолф Хитлер. По-скоро липса на добър вкус, но и на добра памет за някои исторически факти.

“Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили доста оттогава, крайният резултат се очертава да е един и същ”. Това е цитат на Хазарта по национална телевизия.

Вероятно и последната песен на Хазарта не е била толкова обсъждана, колкото тази негова словесна война със здравния министър. Дотолкова, че предизвика реакция на лекари, зъболекари, медицински сестри и специалисти по здравни грижи, които излязоха с остри позиции в защита на Костадин Ангелов.

“Грозно и недопустимо е да се напада човека, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на милиони хора и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване”,, казват от Българския лекарски съюз и добавят, че “единствен приоритет е и трябва да бъде животът”.

В подкрепа на проф. Ангелов и мерките се обявиха и от асоциацията на професионалистите по здравни грижи. В тяхната позиция се казва: “Вие, г-н Петров си позволихте да обиждате на висок глас един лекар в лицето на министър Костадин Ангелов, който, заедно с експертите от Националния оперативен щаб търси най-верните решения с първи приоритет – запазване здравето на нацията. Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия, направени от медицинските специалисти у нас, за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг”.