Днес

Изборната комисия на Косово забрани на лидера на опозицията да участва в изборите

Изборната комисия на Косово забрани на лидера на опозицията да участва в изборите

© Associated Press

Изборната комисия на Косово забрани на лидера на най-голямата опозиционна партия да участва в национални избори на 14 февруари. Очакваше се Албин Курти, лидер на националистическата партия „Самоопределение“, да ги спечели.

Той обаче има условна присъда от 2018 г., задето хвърли сълзотворен газ в парламента. С това дейтвие той искаше да спре дебата за сделка с Белград, която да даде по-голяма автономия на общините, където етническите сърби са малцинство. През декември Конституционния съд на Косово реши, че никой, който е бил осъждан за престъпление през последните три години, не може да се кандидатира за депутат.

Изборната комисия забрани и на четирима други членове на партията на Курти да участват в изборите. „Тези кандидати … не могат да бъдат заменени с други кандидати“, се казва в изявление на комисията, което означава, че „Самоопределение“ ще представи по-малко кандидати, отколкото е предвиждала. Партията на Курти има право да обжалва.

Не беше ясно веднага дали решението от вторник може също така да му попречи да стане премиер. В Косово не е задължително кандидатът за премиер да бъде избран за депутат преди това.

Предсрочни избори ще има, защото Конституционният съд постанови, че настоящото правителство Авдуллах Хоти е на практика незаконно – то встъпи в длъжност с решаващия вот на депутат, осъден за измама. Става въпрос за депутата Етем Арифи, осъден за корупция още преди изборите на 6 октомври 2019 г. и скрил това, за да участва в тях.Точно с един глас се осигури и мнозинството на блока на Хоти, издигнат от Демократичната лига на Косово (LDK) – 61 от 120 гласа. Последната партия бе коалиционен партньор в предходното правителство на Косово, това на лидера на бившата радикална партия „Самоопределение“ на Албин Курти. Това бе първият кабинет в кратката история на независимо Косово, който не бе свързан с бившите военни командири, сражавали се със сърбите през 90-те години на миналия век.

В разгара на пандемията през пролетта обаче LDK свали кабинета на Курти заради разногласия между двете партии, а бившият премиер съзря намесата на Вашингтон заради втвърдената му политика към Сърбия.